U crnogorskoj čitanci za I razred Zogović postao Slobodan Jovanović

Na izradi udžbenika angažovan je veliki broj saradnika, različitih profila. Radi se o tehničkoj grešci, a tehničke greške, nažalost, dešavaju se u svim izdavačkim kućama, pa i u našoj
326 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 08:23h

Crnogorski gimnazijalci prvog razreda upoznaju se sa velikim crnogorskim pjesnikom Radovanom Zogovićem, kroz njegovo istinsko pjesničko remek-djelo, čudesne “Pjesme Ali Binaka”, njegovom kratkom biografijom, ali ne i sa pravom fotografijom ovog pjesnika i proznog pisca. Naime, na dnu 71. strane pored biografije Zogovića, ne i stoji Zogovićeva fotografija.

Možda bi stvar djelovala manje čudno da je riječ o nekom značajnom pjesniku sa Islanda, ili iz Mozambika, ali, kako je riječ o jednom od najznačajnijih stvaralaca crnogorskog književnog dvadesetog vijeka, ovakva greška zaista ima posebnu težinu. S druge strane, greške se dešavaju, ali je neobično da se - ne ispravljaju.

Novinarka “Vijesti” je na Internetu pronašla fotografiju koja je priložena kao navodno Zogovićeva u Čitanci za prvi razred gimnazije i došla do podatka da je na fotografiji u stvari poznati srpski politički filozof Slobodan Jovanović. Tako da greška dobija i na “ideološkoj” težini - “nepopravljivi” ljevičar, pjesnik otpora i “prkosnih strofa”, crnogorskim srednjoškolcima predstavljen je fotografijom poznatog desničara i nacionalnog konzervativca.

Priređivači ovog udžbenika su Aleksandar Čogurić, Milica Vukotić i Andrijana Deletić-Milačić. Izdavač Čitanke je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, od kojeg su “Vijesti” tražile objašnjenje kako je došlo do zamjene fotografija i šta bi trebalo preduzeti kako bi greška bila ispravljena. Urednica Čitanke Lidija Vukmanović-Tabaš je objasnila da se radi o “tehničkoj grešci”.

”Na izradi udžbenika angažovan je veliki broj saradnika, različitih profila. Radi se o tehničkoj grešci, a tehničke greške, nažalost, dešavaju se u svim izdavačkim kućama, pa i u našoj. Umjesto fotografije našeg pisca greškom je preuzeta fotografija Slobodana Jovanovića iz teksta koji je Zogović pisao o Jovanoviću”, izjavila je Vukmanović-Tabaš, i dodala da je greška uočena nakon što su udžbenici pušteni u štampu. O tome šta bi trebalo preduzeti kako bi greška bila otklonjena Vukmanović- Tabaš je rekla da “ta omaška i eventualno neke druge biće otklonjene u narednom izdanju”.

Jedan od načina za ispravljanje ovakve greške moglo bi da bude i štampanje lista sa ispravkom i objašnjenjem, koje bi Zavod mogao da pošalje školama u kojima se udženik koristi. Ta vrsta ispravke nije neuobičajen i rijedak manir onih izdavača koji grešku uoče.

Bonus video: