Oslobođena grupa optužena da je pripremala ubistvo Veselina Bujića

Svi okrivljeni će sada tražiti naknadu za neosnovano lišenje slobode, a njihovi branioci naknadu za trškove. Prema gruboj procjeni, njihov pritvor će državu više od 500 hiljada eura
2256 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Spasojević, Bujić Veselin, Srđan Nikčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nikola Spasojević, Bujić Veselin, Srđan Nikčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.11.2011. 08:29h

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je prvostepenu oslobađajuću presudu desetočlanoj grupi koju je predvodio Nikola Spasojević iz Bara, koja je optužena da je pripremala ubistvo Veselina Bujića iz Bara.

U Višem sudu u Podgorici u julu 2010, specijalizovano vijeće sudije Dragiše Rakočevića, oslobodilo je od optužbe okrivljene, da su organizovali i pripremali ubistvo Veselina Bujića.

Nikola B. Spasojević, Srđan R. Nikčević, Goran B. Spasojević, Božidar D. Tomašević, Zoran M. Vukčević, Željko V. Radunović, Slaviša Lj. Kovačević iz Zubinog Potoka na Kosovu, Jovica B. Zindović, Vidak M. Vorotović i Rade D. Mrvaljević, oslobođeni su od optužbe da su počinili krivično djelo zločinačko udruživanje, te pripremali likvidaciju Veselina Bujića.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se između ostalog navodi da je Viši sud pravilno utvrdio činjenice i donio oslobađajuću presudu.

“Rezultati mjera tajnog nadzora, kako to pravilno nalazi Viši sud, telefonski razgovori koji su vođeni između optuženih, pa i razgovor između optuženog Tomaševića i njegove supruge, gdje se govori o visini novčane naknade za dobro obavljeni posao, kao i kasnije komunikacije sa optuženim Spasojević Nikolom o plaćanju novčane nadoknade, ne može se dovesti u vezu sa krivičnim djelom zločinačko udruživanje, s obzirom da su svi razgovori kratki i mogu imati najširu lepezu životnih značenja. Iskazi svjedoka Bujić Veselina i Bujić Ognjena su takvog karaktera da se iz njih ne može utvrditi nijedna odlučna činjenica za krivično djelo, jer su oni iznijeli samo sumnje, odnosno objasnili porijeklo sukoba sa optuženim Spasojević Nikolom.

Nijedan provedeni dokaz na nesumnjiv način ne ukazuje da je optuženi Spasojević Nikola preduzeo bilo kakvu djelatnost kojom se stvara zločinačko udruženje, ili kojom se stvara plan za vršenje krivičnih djela, ili kojom dodjeljuje pojedine uloge pripadnicima tog udruženja, niti je vidiljivo da je preduzeto bilo kakvu organizacionu aktivnost koja bi bila uslov za funkcionisanje udruženja u cilju vršenja krivičnih djela”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Advokat Zdravko Begović, branilac okrivljenog Nikčevića, kazao je “Vijestima”, da se mora povesti računa kada se određuje pritvor, u kojem su se okrivljeni nalazili skoro dvije godine.

“Svi okrivljeni će sada tražiti naknadu za neosnovano lišenje slobode, a njihovi branioci naknadu za trškove. Prema gruboj procjeni, njihov pritvor će državu više od 500 hiljada eura. Ovo je opomena da se mora voditi računa o dužini trajanja pritvora i da se pritvor određuje samo u izuizetnim situacijama”, smatra Begović.

Prema optužnici, Nikola Spasojević je organizovao grupu koja je planirala da likvidira Veselina Bujića, a oružje za likvidaciju "upucavali" su na vojnom strelištu u Podgorici. Za skrivanje su koristili iznajmljeni stan, vlasništvo Safeta Kalića u Ulcinjskoj ulici br. 1 u Podgorici. Prema optužnici koja nije dokazana, Nikola Spasojević je u periodu od 24. jula do 29. avgusta 2008. organizovao udruženje radi bezobzirne osvete prema Veselinu Bujiću, za kojeg smatra da ga je hicem iz snajperske puške 2002. pogodio u predjelu lijevog oka. Zbog toga ima trajne posljedice po vid, pa je Spasojević odlučio da ga ubije na podmukao način.

Bonus video: