Veljović nezakonito prisluškuje građane

Presudom je potvrđeno mišljenje predstavnika MANS-a da je sporazum omogućio policiji da krši pravo na privatnost
63 pregleda 0 komentar(a)
MANS, Foto: Boris Pejović
MANS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.11.2011. 08:29h

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nataša Bošković uvažila je tužbu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora i poništila Sporazum između M:tela i Uprave policije zaključen prije četiri godine, jer je njime prekršen crnogorski Ustav i Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, a advokat MANS-a Veselin Radulović najavio je krivičnu prijavu protiv prvog čovjeka policije Veselina Veljovića.

U septembru 2007. Uprava policije i M:tel potpisali su Sporazum o uzajamnoj saradnji, “u cilju sprečavanja, otkrivanja i dokumentovanja krivičnih djela”, prema kome je policiji omogućeno 24-časovno preuzimanje podataka sa te mreže.

Presudom je potvrđeno mišljenje predstavnika MANS-a da je sporazum omogućio policiji da krši pravo na privatnost i tajnost telefonskih razgovora i prepiske.

“Suprotno odredbama Ustava CG i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, tuženi su ovim sporazumom propisali i dali Upravi policije jasnu mogućnost da samostalno i neograničeno krši pravo na privatnost i da krši tajnost telefonskih razgovora i prepiske, iako se to može predvidjeti ili propisati isključivo zakonom ili na osnovu odluke suda”, navodi se, između ostalog, u presudi.

Policiji omogućen 24-časovni tajni pristup

Za sud je posebno indikativno što se zaključenim sporazumom uopšte ne identifikuju kategorije osoba prema kojima se mogu primjenjivati ove mjere, niti se daju razlozi za njihovu primjenu.

“Pri tome, Sporazumom je u startu uskraćena i onemogućena svaka vrsta kontrole, jer je policiji omogućen 24-časovni tajni pristup potrebnim podacima korisnika usluga M:tela”, piše u presudi prema kojoj će policija i M:tel u roku od 15 dana, od pravosnažnosti, isplate MANS-u 1000 eura sudskih troškova.

(Ne) krše privatnost građana

MANS već godinama proziva policiju da nezakonito prisluškuje hiljade građana. Problem je dodatno zakomplikovalo tumačenje Agencije za zaštitu ličnih podataka, prema kojem je policija prvo tim mjerama kršila privatnost građana, a zatim da nije.

Problematičnim sporazumima policije i mobilnih operatera bavila se i Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije

Problematičnim sporazumima policije i mobilnih operatera bavila se i Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije, koja je na posljednjoj sjednici većinom glasova zaključila da je policija zakonito prisluškivala.

Taj zaključak donijet je na osnovu zapisnika Agencije o kontroli rada policije od juna kada su već bili suspendovani ugovori između policije i mobilnih operatera dok mjesecima ne dostavlja zapisnike o kontroli iz marta ove godine, kada su bili na snazi sporni ugovori.

Krivična prijava je izvjesna

Radulović je ocijenio da je jedino takva presuda zakonita.

“Presudom je potvrđeno ono što smo isticali tokom postupka, a to je da je Sporazum zaključen suprotno Ustavu Crne Gore, Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Zakonika o krivičnom postupku i tada važećeg Zakona o obligacionim odnosima”, naveo je Radulović.

Radulović je okarakterisao Veljovića kao najodgovornijeg za kršenje ljudskih prava i zloupotrebu službenog položaja

Radulović je okarakterisao Veljovića kao najodgovornijeg za kršenje ljudskih prava i zloupotrebu službenog položaja.

“Insistiraćemo na razjašnjavanju svih okolnosti koje su ukazivale da je policija postupala nezakonito. Oni su svjesno i namjerno kršili ljudska prava i zloupotrebljavali položaj. Konkretno, kako je rekao, misli na Veljovića jer je najodgovorniji i svjestan da su radili nezakonito, što je krivično djelo.

Bonus video: