Crna Gora i dalje bez direktnog mjesta u Ligi šampiona

Crna Gora će, tako, iduće godine u evropskim kupovima imati četiri mjesta u muškoj konkurenciji, po dva u Kupu CEV i Čelendž kupu.
0 komentar(a)
Odbojkaši Budvanske rivijere, Foto: Boris Pejović
Odbojkaši Budvanske rivijere, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.11.2011. 09:44h

Ni prošlosezonski plasman Budvanske rivijere u drugu rundu, niti četiri pobjede u najjačem evropskom takmičenju, nijesu bili dovoljni da Crna Gora u sezoni 2012/2013 ima direktnog učesnika u Ligi šampiona za odbojkaše. Na rang listi zemalja za evropske kupove, koju je objavila Evropska odbojkaška konfederacija, naime, Crna Gora, naime, u muškoj konkurenciji zauzima 17. mjesto sa 132,66 boda, odnosno tri mjesta iza 14. pozicije (na kojoj je Češka), koje donosi direktno mjesto u LŠ.

U Budvanskoj rivijeri, koja je i ove godine apsolutni favorit za titulu, ostali su zatečeni vijestima iz Luksemburga, sjedišta CEV-a, jer su očekivali drugačiji epolog...

"Ta vijest me negativno iznenadila, jer sam od svojih saradnika imao informaciju da smo sa prošlogodišnjim bodovima i ostvarenim plasmanom već obezbijedili direktno mjesto u Ligi šampiona za 2012. godinu. Ali, šta je, tu je...", kazao je za „Vijesti” Miloš Marović, predsjednik budvanskog kluba.

Godišnja rang lista CEV-a sastavlja se na osnovu rezultata klubova iz jedne zemlje u tri takmičarske sezone, a za rang listu za iduću sezonu uzeti su u obzir rezultati u prethodne tri sezone. Crna Gora će, tako, iduće godine u evropskim kupovima imati četiri mjesta u muškoj konkurenciji, po dva u Kupu CEV i Čelendž kupu. Budvanima, dakle, ostaje da se nadaju novom „vajld kardu”...

"Pokušaćemo, svakako, da dobijemo „vajld kard” kao u protekle dvije godine. Nadam se i mislim da je to realno da se desi, s obzirom na dobre partije koje pružamo u LŠ i korektan odnos sa ljudima iz CEV-a", dodao je Marović.

Kao i protekle sezone, Crna Gora će u ženskoj konkurenciji (nalazi se na 29. mjestu) ponovo imati samo jednog predstavnika, u Čelendž kupu, najslabijem takmičenju.

U muškoj konkurenciji od bivših jugoslovenskih republika bolje su plasirane jedino Slovenija (11) i Srbija (12). Italija je prva sa 503,66 bodova, druga Grčka sa 349,66, a treća Rusija sa 345,99 bodova. Italija će u Ligi šampiona 2013. imati tri ekipe, Grčka, Rusija, Poljska, Belgija, Turska i Francuska po dvije, te Njemačka, Austrija, Španija, Slovenija, Srbija, Rumunija i Češka po jednu.

U ženskoj konkurenciji, prva je Rusija sa 409 bodova, druga Italija (408,67), a treća Turska (355,33). Srbija je u ženskoj konkurenciji na šestom mjestu sa 253 boda i imaće prvi put dva predstavnika u LŠ. Pored Srbije, po dvije ekipe imaće Italija, Turska, Francuska i Poljska, dok će Rusija jedina imati tri predstavnika...

Bonus video: