"Hajduci" upadaju u vozove i bacaju željezo pored pruge

Policajci su uhapsili Albanku sa dvoje djece od po 15-tak godina koja su joj pomagala u krađi željeza. Kako bi zaustavili voz na šine su postavili kamenje
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2011. 16:09h

Akcionarsko društvo “Montecargo” i špediter koji ima predstavništva u Crnoj Gori, koji su preko teretnog voza što saobraća iz Crne Gore preme Albaniji prebacali željezni otpad, zbog čestih krađa željeza koje su se događale kada bi voz prešao na albansku teritoriju, ostali su bez tog posla.

Naime, predstavnici željezara u Albaniji odlučili su da prekinu saradnju sa špediterima jer im je duže vrijeme dolazilo na tone manje željeza nego što su oni poručili i platili.

AD ’’Montecargo’’ Podgorica osnovano je Odlukom o restrukturiranju putem odvajanja teretnog i putničkog saobracaja uz osnivanje novog društva, koju je donijela I Vanredna Skupština akcionara Željezničkog prevoza Crne Gore AD - Podgorica, koja je bila održana 08. juna 2009. godine.

Krađe željeza, odnosno njegovog otpada koji se izvozio kao sekundarna sirovina, najčešće su se dešavale na usputnim stanicana od ulaza voza iz Crne Gore u Albaniju, na graničnom prelazu Hani i Hotit do Skadra.

Bacaju željezo pored pruge

Albanska policija već duže vrijeme hapsi osobe koje su presretale vozove i krale željezo koje je prebacano do željezara u Albaniji.

Pošto lopova ima više, svako od njih nosi sa sobom sprej u boji

“Lopovi se ukrcaju na teretni voz i organizovano bacaju željezo pored pruge, dok je voz u pokretu. Pošto ih ima više, svako od njih nosi sa sobom sprej u boji.

Na taj način farbaju željezo da bi kasnije dok bi ga kupili znali čije je”, rekao je sagovornik “Vijesti” koji je dobro upućen u krađu željeza.

Albanski mediji su objavili nekoliko hapšenja osoba koje su bili upletene u krađu željeza.

Na ulazu u Skadar ukradene tri tone

Teretni voz koji je prevozio otpad od željeza 1. septembra ove godine postao je meta pljački stanovnika naselja kroz koje prolazi do Skadra.

Napad je počinjen dok je voz bio u pokretu, na ulazu u Skadar kad su ukradene tri tone željeza

Napad je počinjen dok je voz bio u pokretu, na ulazu u Skadar kad su ukradene tri tone željeza.

Policija je tada albanskim medijima saopštila da su počinioci još ranije ušli u voz i cijelim putem izbacivali tovar.

To je palo u oči mašinovođi koji je i obavjestio policiju.

Zbog te krađe uhapšene su dvije osobe, dok se za najmanje još dvije traga.

Kradu i maloljetnici

Među kradljivcima gvožđa ima i maloljetnika. Krajem juna ove godine, kako su javili albanski mediji, uhapšena su dva mladića od 17 i 19 godina.

Oni su uhvaćeni prilikom izvlanja oko 150 kilograma gvožđa sa vagona voza koji je došao iz Crne Gore a stao je na jednoj od stanica prema Skadru.“

Pljačka vozova, u kojoj učestvuje omladina je dobila uznemiravajuće dimenzije

Hajduci koji pljačkaju teretne vozove”, kako ih nazivaju Albanski mediji, su sve češća pojava uprkos pojačanom nadzoru policije.

Pljačka vozova, u kojoj učestvuje omladina je dobila uznemiravajuće dimenzije, 2.avgusta je bio uhapšen 19-godišnjak koji je i ranije hapšen po istom osnovu.

Sedmicu kasnije uhapšen je i 24-godišnjak koji je isto pokušao da plačka voz u pokretu. Policija je 31. marta uhapsila tri državljanina Albanije, dok je u aprilu uhapšen 16-godišnjak koji je pokušao da zaustavi voz.

Potjernice su raspisane za više od 10 albanskih državljana. Kako se pretpostavlja osobe koje kradu željezo, isto po kilogramu prodaju na albanskom tržištu.

Juče nijesmo uspjeli da dobijemo više informacija iz AD “Montecargo”, iako su pitanja u vezi ovih krađa proslijeđena u petak. Tada je izvršni direktor AD “Montecargo” Dragan Kljajević obećao da će “Vijesti” prvog radnog dana posle nedjelje dobiti odgovore, što se nije dogodilo.

Prijetnje zbog slika

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju prilikom jedne od pljački mašinovođa teretnog voza slikao je osobe koje su krale željezo.

On je fotografije dao albanskoj policiji koja je na osnovu njih pohapsila neke osobe.

Ubrzo nakon njihovog hapšenja mašinovođi koji ih je prijavio počele su da stižu prijetnje, koje su bile upućene njemu i njegovoj porodici.

Uhapšeni majka sa dvoje djece i 14-godišnjak

Pored organizovanih grupa koje kradu na tone željeza u krađi su hvatani žene i djeca.

Albanska policija je u aprilu uhapsila 14-godišnjeg A.K. koji živi u okolini Skadra.

Pored organizovanih grupa koje kradu na tone željeza u krađi su hvatani žene i djeca

Maloljetnik je bio osumljičen da je krao željezo sa voza koji se kretao prema stanici Bajza u Skadru. S obzirom da se radilo o djetetu, protiv njega nije mogla biti sprovedena kaznena mjera, zbog krivičnog djela teška krađa.

Nekoliko dana ranije policajci su uhapsili Albanku sa dvoje djece od po 15-tak godina koja su joj pomagala u krađi željeza. Kako bi zaustavili voz na šine su postavili kamenje.

Brzom reakcijom policije nakon prijave su uhvaćeni. Tada je albanskim medijima direktor željeznica u Albaniji rekao da su slični napadi postali zabrinjavajući.

Bonus video: