Da li se isplati prodati dušu?

„Uhvaćen sam u mehanizam političke drame, koja me je naivno zainteresovala više od same problematike"
0 komentar(a)
Džordž Kluni, Foto: Rojters
Džordž Kluni, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.11.2011. 16:38h

Džordž Kluni je režiser filma “The Ides of March” u kojem glumi političara. O tome zašto se tek sada odlučio za snimanje ovog filma, kada je 2008. bio spreman da započne politički triler u kojem je koproducent, glumac ali i scenarista, Kluni je objasnio za Telegraf:

“Obama je izabran za predsjednika i svi su bili u dobrom raspoloženju, koje je potrajalo godinu dana”, kazao je dodajući da je euforija je trajala dovoljno dugo da spriječi napredovanje projekta, te su se našli na mrtvoj tački i prije početka. Svi koji su bili uključeni u stvaranje filma, zaključili su da je pogrešno vrijeme za puštanje takve priče u bioskope.

Film koji je konačno počeo da se snima prošle godine, zasniva se na idealističnom portparolu koji radi za zgodnog, principijelnog kandidata demokrata u izboru za predsjednika Amerike, kojeg očekivano glumi Džordž Kluni.

Ambiciozan muški lik Stefan Mejers (Rajan Gosling), nepokolebljivo je odan guverneru Majklu Morisu (Džordž Kluni) kojeg izuzetno poštuje, ali igrom slučaja njihovo prijateljstvo je na testu i priča o osveti, izdaji i komplikovanoj političkoj intrigi počinje.

Ciničan politički film

U “The Ides of March”, koji je otvorio ovogodišnji filmski festival u Veneciji glume Filip Sejmor Hofman i Pol Đamati, koji su dobili uloge rivala u menadžerskim kampanjama, i jedva da imaju jednu scenu u kojoj su zajedno.

Mlada glumica u usponu, Evan Rejčel Vud, poznata po serijama “Mildred Pierce” i “Tru Blood”, glumi pripravnicu u timu koji radi na kampanji guvernera Morisa, a njena djela će uticati na živote oba guvernera.

Naravno, tu je i Gosling koji ima zadatak da izgleda lijepo u užasnim scenama zavođenja Vudove, gdje ga ona zasipa rafalnom paljbom duhovitih odgovora. Ona ga ipak opravdava riječima: “Ovaj momak je Voren Biti. On je Džejms Din”.

Kluni insistira na tome da The Ides of March nije čist politički film i da je veoma ciničan: “Možete ga smjestiti u Vol strit, ali isto tako i u Vašington. Priču prožimaju moralne dileme, da li ćeš na primjer prodati dušu za određeni cilj”.

Ko je ko?

On i njegov prijatelj i saradnik u pisanju scenarija, Grant Heslov, sa kojim je prethodno sarađivao u “Good Night, and Good Luck”, su radili na igri morala, kako je oni nazivaju.

“Da li cilj opravdava sredstva. Na kraju filma će biti kristalno jasno”, kaže Heslov.

Njih dvojica su osigurali filmska prava, a onda napravili neke izmjene, kako bi se podudarale sa naslovom.

“Neke teme u filmu izgledaju šekspirovski. Ostavljamo gledaocima da odluče ko je Kasije, ko Brut, a ko Cezar”, kaže Kluni.

Njegov lik u The Ides of March, je umilni i pouzdan čovjek sa liberalnim uvjerenjima, koja ne izgledaju previše različito od njegovih ličnih. Klunija je uloga Morisa već postavila na prvo mjesto u trci za Oscara.

Na pitanje, da li misli da je film odraz stvarnog načina života današnjih političara u Americi, Hofman odgovara: “Kada se neko kandiduje za određeni politički položaj, njegov privatan život je spreman za javnost. Oni nemaju izbora”.

Egoistični osjećaj

On ne smatra da to važi i za glumce: “Ljudi nemaju potrebu da znaju baš sve iz mog privatnog života i ja ne moram da im pričam o tome. U suštini, što manje znate o meni, biće vam interesantnije ono što radim kao glumac. Moj izbor je da otkrijem što manje”.

Đamati misli da film prikazuje čisti nalet adrenalina u borbi političkih kampanja: “To mora biti nevjerovatno uzbudljivo. Taj egoistični osjećaj koji imaju oni koji vuku sve konce. Mora postojati i nagrada za to, ali ja ne bih mogao tako da radim”.

Za kraj, Kluni je iskazao i svoje mišljenje o politici.

“Uhvaćen sam u mehanizam političke drame, koja me je naivno zainteresovala više od same problematike. Priroda političke glume je interesantna. Sviđaju mi se pojedini političari, neki od njih su mi zadivljujući, mada mi je politika strana”, zaključuje Kluni.

Bonus video: