3D nije mrtav, niti na umoru

3D filmovi su nekima djetinjasti, nekima naporni za oči, nekima preskupi, ali se i dalje stalno snimaj
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2011. 16:34h

Posljednjih godina 3D industrija doživjela je pravi procvat u Holivudu. Svaki veći studio izbaci po nekoliko 3D naslova godišnje, a čak su se i najveća rediteljska imena poput Stivena Spilberga, Pitera Džeksona, Džejmsa Kamerona i Martina Skorsezea oprobala u toj tehnici.

Usprkos tome, često se čuje da je 3D “na ivici propasti” i kako će ubrzo nestati.

3D filmovi su nekima djetinjasti, nekima naporni za oči, nekima preskupi, ali se i dalje stalno snimaju. Variety je stoga objavio listu pet najčešćih mitova koji se mogu pročitati o 3D-u:

Mrtav je, ili umire

Prodaja 3D ulaznica u ovoj godini se smanjila u odnosu na prošlu, ali to ne znači da je 3D neisplativ. Naprotiv, “Avatar”, film sa najvećom zaradom u istoriji, snimljen je u 3D-u.

Možda 3D filmovi ove godine jednostavno nisu bili tako dobri kao prošle, pa publika nije htela da ih gleda.

Nije problem 3D, nego loša priča

Nažalost, mnogi filmski radnici misle da se tanka priča, loš scenario i neuvjerljiva gluma mogu zakamuflirati 3D efektima.

Ali, takve filmove publika ne želi da gleda jer su loši, a ne jer su snimljeni u 3D-u.

Osim toga, ulaznice za 3D filmove su skuplje od običnih, pa je sasvim razumljivo da niko ne želi da plati više da bi gledao loš film.

Naočare nemaju budućnost

3D naočare nijesu savršeno rješenje. Znamo. Nakima mute vid, nekima izazivaju vrtoglavicu, a neke jednostavno žuljaju na glavi.

Ali to ne znači da će zbog toga koncept gledanja 3D filmova propasti. Tehnologija se svakim danom sve brže razvija i naočare nijesu iste kakve su bile prije deset ili pet godina.

Osim toga, današnji klinci koji odrastaju izloženi brojnim uticajima i videoigricama mnogo se lakše naviknu na naočare nego njihovi roditelji kojima one zamaraju oči.

3D dovodi i publiku u bioskope

Ova tvrdnja je možda bila istinita kada se 3D tek pojavio u bioskopima.

Ali, na veliku žalost, upravo su ti prvi 3D naslovi mnogima bili (pre)veliko razočarenje, koje ih je u potpunosti odbilo od te tehnologije.

Naime, radilo se o filmovima koji su snimljeni u 2D tehnici i naknadno adaptirani za 3D, pa su mnogi iz bioskopa otišli razočarani jer su platili više, a dobili manje – mutnu sliku i ne tako spektakularne efekte.

Danas definitivno 3D u naslovu filma ne znači da će svi pohrliti da ga pogledaju.

Visoke cijene ulaznica će sahraniti 3D

Činjenica da su 3D bioskopske-ulaznice skuplje od običnih mnogima je glavni razlog zašto ne gledaju 3D filmove.

Ipak, istina je da su svi voljni da plate malo više kada znaju da im je dobra zabava garantovana.

Bonus video: