Pravo je javnosti da zna

Dilemu nemaju ni u Svjetskoj atletskoj asocijaciji, IAAF - Podgorica nije na listi za sticanje olimpijske norme u maratonu, ma koliko da nam to ružno zvuči.
0 komentar(a)
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.11.2011. 09:28h

Zvučnici na Trgu Republike su umalo eksplodirali od oduševljenja oficijelnog spikera, crnogorski atletski poslanici i sportisti bili su u ekstazi - proslavljali ostvarenu B olimpijsku normu, pristizali telegrami čestitki... Da li ružnim ili zakašnjelim (8. jul 2012) buđenjem prekinuti san!? Za novinare „Vijesti” dilema nikada i ne postoji - pravo je javnosti da zna! Dilemu nemaju ni u Svjetskoj atletskoj asocijaciji, IAAF - Podgorica nije na listi za sticanje olimpijske norme u maratonu, ma koliko da nam to ružno zvuči.

Uzalud i obavještenje na zvaničnom sajtu Podgoričkog maratona da je mjesto za olimpijske norme, odgovorne tvrdnje zamijenila je sumnja rukovodioca 18. najteže atletske discipline u Glavnom gradu Crne Gore, generalnog sekretara te manifestacije, rukovodioca - volontera, i gen-seka Atletskog saveza Crne Gore Milana Madžgalja u saopštenju dostavljenom “Vijestima”.

„Nakon završene trke u maratonu oficijalni spiker, ne niko, pa ni ja, iz rukovodstva Atletskog saveza, sa oduševljenjem je saopštio da je Slađana Perunović istrčala B olimpijsku normu, čemu smo se svi od srca obradovali...” napisa Madžgalj i dodade sa rezervom: “a da li će to biti norma za Olimpijske igre ostaje da vidimo. No, i ako ne bude, daleko je 8. jul... a ne bi bilo iznenađenje da je oficijelni spiker bio u pravu”.

Zar generalni sekretar, rukovodilac maratona, predsjednik Komisije za izdavanje sertifikata o ispravnostima i dužinama staza za trke na putu i prirodi u ASCG, Madžgalj, da sumnja u svojeg namještenika, oficijelnog spikera! Da sumnja u svoje odgovorne tvrdnje, mada nema nikakvu odgovornost?! Uostalom, u ASCG nema niti jedan profesionalac, obavijesti gensek, a novinari “Vijesti” brutalno i neargumentovano pišu o prevarenim takmičarima, njihovim trenerima, sportskim radnicima, predstavnicima opština i što najviše boli - sponzorima koji su dali novac! Jednog su zbog prevare izgubili 2003. godine.

Ne treba onda da čudi gensekova zamjena teza da „Vijesti” nijesu objavile da je Perunovićeva istrčala brže od B olimpijske norme. Naravno da jesu napisale, uz žaljenje što rukovodilac 18. maratona, gensek Madžgalj „iz objektivnih razloga” ga nije kandidovao za olimpijske norme IAAF-a. Na zvaničnom sajtu Podgoričkog maratona, „O nama”, stoji da još od 2005. godine se mogu izboriti olimpijske norme, sa „informacijom” da je Madžgalj rukovodilac. Ko je ovdje zlonamjeran, zlurad i neobjektivan. Kome nadležni državni organi da zakucaju na vrata, „Vijestima” što su sa sajta ASCG preuzele informaciju o mjestima i vrijednostima olimpijskih normi u maratonu ili zvaničnicima u tom Savezu? Ne, krive su „Vijesti” jer novinari tog lista nikada nijesu upali u „polupane lončiće” gen-seka Madžgalja. Niti prilikom lažiranja dužine staze 10. podgoričkog maratona, niti na nizbrdicu 1. bacačkog mitinga „Draževina 2008” kada su se kao na traci kotrljali nikada priznati rekordi u kugli... Da pokušamo onda da „Vijesti” pobijedimo u žmurci - oficijelni spiker će na kraju da kaže: „Pu! Spas za sve nas”.

Ali nije problem u tome što „Vijesti” ne pišu o atletskim rezultatima, pisale su i o finalima i evropskom srebru juniora Danijela Furtule, svjetskom juniorskom zlatu Marije Vuković, najboljoj sportistkinji prošle godine u izboru „Vijesti” (uostalom i prvi novinski članak o našoj najperspekrivnijoj skakačici uvis, Vuković, izašao je u našem listu. Iz učionice u kojoj je trenirala sa Ivom Popovićem, dok je gen-sek namještao ultramaratone)... Znaju to i takmičari i gen-sek. I to pouzdano znamo jer je upravo od „Vijesti” i on, i cjelokupna crnogorska javnost, prva obaviještena o 7. mjestu u rejtingu Evropske atletske asocijacije u tom uzrastu (pobijedila Hrvatica Sandra Perković 2010).

„Vijesti”,međutim, znaju da u tome nije problem. Zna to i IAAF, zato i nema Podgoričkog maratona među 201, koji je ova asocijacija označila za sticanje normi. I ne boli gen-seka, rukovodioca volontera Madžgalja to što nema normi, već što su to „Vijesti” objavile. Propao je plan da „Dane trčanja”, „Podgorički ultramaraton”,...i druge manifestacije sada neće promovisati prva crnogorska olimpijka. Biće manje sponzora...

I ko pominje smjenu? „Vijesti” su genseka pitale znače li odgovorne tvrdnje podnošenje ostavke za slučaj da se ne ostvare. Očigledno je da taj film nećemo gledati, uprkos nepomirljivim koncepcijskim razlikama IAAF-a i zvaničnika koji Crnu Goru predstavlja u toj asocijaciji. IAAF, kao kraljica olimpizma, na vrijeme je i precizno objavila listu istih pravila za sve, dok gensek ASCG ne pridaje tome značaja. Prilagodi pravila svojim potrebama. Od priče nikome ništa, danas ovako sjutra može onako, razmišlja gensek. Sa pravom jer je 2002. godine na mjestu sekretara „preživio” i zloupotrebu službenog pečata. Ipak, ne treba odustajati, tim prije jer dokaza gen-sekovog nepočinstva ima napretek. „Vijestima” je dovoljno da pročitaju objave na sajtu ASCG i Podgoričkog maratona, i upoređuju ih sa zvaničnima na IAAF-u. Uostalom, uprkos ljubavi prema Podgorici, rekorderka maratona u našem gradu, Olivera Jevtić za 10 dana će juriti normu na maratonu u Torinu, jer je na listi IAAF. Zašto to nije uradila prošle nedjelje, kako kaže „gazela sa Đetinje”, u „svojoj Podgorici”!?

Neće biti da je željela da izbjegne zlurade novinare „Vijesti” - bila je tu i oborila rekord i na nedjeljnom polumaratonu!

Bonus video: