Izložba u kafeu Nero

Crteži iz šest poetika

“Slike koje su izložene su 90 odsto vlasništvo samih umjentika koji su ih dali na revrers galeriji, a ostalo je vlasništvo galerije”
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 15:07h

Izložba djela šest crnogorskih slikara Uroša Toškovića, Ratka Odalovića, Svetlane Dragojević, Naoda Zorića, Tanje Topuzoske i Gorana Ćetkovića, otvorena je u podgoričkom kafeu "Nero".

Izložena djela su iz kolašinske galerije "Tolbius" i činila su stalnu postavku koja je trajala tokom ljetnje sezone.

U prostoru kafea "Nero", se već treći put organizuje izložba. Prošle godine je to bila kolektivna izložba 30 crnogorskih umjetnika, prije par mjeseci je Rajko Grujić tu izložio svoje najnovije crteže.

Postavkom je dominirao crtež i mali formati, pa je publika mogla da vidi nešto drugačije od onoga na što je do sada bila naviknuta od zastupljenih umjetnika.

Tijana Dujović Liščević, jedan od organizatora je kazala da je izložba realizovana u saradnji kafea "Nero" i galerije "Tolbius" iz Kolašina, te da je vlasnik te galerije izabrao radove umjetnika sa kojima on sarađuje.

Ona je rekla da bi ovakvih izložbi trebalo da bude više, posebno da bi se mogle izlagati dobre kolekcije, “koje su zatvorene”, te da bi slični neformalni prostori mogli da imaju i drugačiju namjenu.

Čini se da su se djela renomiranih crnogorskih autora previše uklopile u zidove i enterijer kafea “Nero”. S obzirom da taj prostor ima namjeru i da ubuduće organizuje slične događaje, možda bi se trebalo razmisliti o prilagođavanju prostoru slikama koje će biti izložene.

Šuković je najavio da će tokom zimske sezone u Kolašinu organizovati još izložbi i najavio nastavak saradnje sa kafeima i klubovima na sličnim projektima

Tijana Dujović Liščević je kazala da treba razmišljati u tom pravcu i da će sugerisati vlasnicima, kao umjetnik, da bjelinama i pozadinama taj prostor dobije galerijsku notu, ali da je to ipak prije svega kafeterija. Ona je kazala da je prostor dobar za mali format .

Vlasnik kolašinske galerije Miroslav Šuković je kazao da je on birao slike, i to manje, kako bi se prilagodile prostoru.

“Slike koje su izložene su 90 odsto vlasništvo samih umjentika koji su ih dali na revrers galeriji, a ostalo je vlasništvo galerije”, rekao je on.

Šuković je najavio da će tokom zimske sezone u Kolašinu organizovati još izložbi i najavio nastavak saradnje sa kafeima i klubovima na sličnim projektima.

Galerija