Pistorijus mora još jednom brže od norme da bi išao na OI

Pistorijus koji se takmiči uz pomoć prostetskih pomagala jer su mu amputirane obje noge, moraće do Olimpijade u Londonu ponovo da istrči A normu da bi učestvovao na Igrama
0 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.11.2011. 17:40h

Južnoafrički atletičar Oskar Pistorijus koji se takmiči uz pomoć prostetskih pomagala jer su mu amputirane obje noge, moraće do Olimpijade u Londonu ponovo da istrči A normu da bi učestvovao na Igrama, saopštio je danas Olimpijski komitet Južne Afrike.

Pistorijus je nastupao na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji gde se ravnopravno nadmetao na 400 metara sa ostalim atletičarima. On je uspio da se plasira u finalnu trku u Daeguu koju je završio kao osmi.

Ukoliko bi se pojavio na Igrama u Londonu, bio bi prvi paraolimpijac koji bi se takmičio u olimpijskoj konkurenciji.

Međutim, kriterijum Olimpijske organizacije Južne Afrike zahtijeva od svih takmičara da u određenom vremenskom periodu pred takmičenje ponove rezultat A olimpijske norme da bi bili uvrštenu u reprezentaciju.

Pistorijus je ljetos u Italiji istrčao stazu od 400 metara za 45 sekundi i sedam stotinki što je za 18 stotinki brže od A norme čime je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre.

Da bi bio uvršten u tim svoje zemlje za Olimpijadu moraće pred takmičenje da ponovi rezultat bolji od 45,25 sekundi.

Iz Olimpijske organizacije Južne Afrike saopšteno je da ista pravila važe za sve sportiste jer zemlja želi da izbjegne da je predstavljaju sportisti koji jednom ostvare dobar rezultat ali nisu u stanju da

pokažu jednako dobru formu na samom takmičenju.

Bonus video: