"Mali princ" za 21. vijek: 3D ilustracije i ekološki aspekt

U novim multimedijalnim obradama teksta naglasak više nije na priči o prijateljstvu, potrazi za znanjem i sazrijevanjem nego je prebačen na ekološki aspekt
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2011. 17:00h

Čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.

Poruka iz djela Antoana Sent-Egziperija, "Mali princ" izgleda nije dovoljna za 21. vijek, pa su se pojavila izdanja jedne od najprodavanijih i najprevođenijih knjiga svih vremena sa trodimenzionalnim orignalnim ilustracijama.

Izdanje ima za cilj da priuče mlađe čitatelje današnjice, a na orignalnom tekstu knjige, srećom, nije bilo intervencija.

Izdanje je prvi put u Francuskoj prije dvije godine objavila ugledna izdavačka kuća Gallimard u sklopu priprema za proslavu 110. godišnice rođenja.

Ali nije ostalo samo na tome. Prošle su godine Francuzi najavili i opsežan projekt u kojem će “Malog princa” pokušati i dodatno približiti djeci novog doba, a projekt obuhvata i 3D animirani film, zatim animirani serijal, novu video igricu, a Gallimard je najavio 100 različitih izdanja povezanih s knjigom.

U novim multimedijalnim obradama teksta naglasak više nije na priči o prijateljstvu, potrazi za znanjem i sazrijevanjem nego je prebačen na ekološki aspekt.

Ili, kako je to Olivier Ege, koji stoji na čelu Fondacije obrazložio za Guardian: “Želimo tekstom Sent-Egziperija privući i djecu 21. vijeka , koju ćemo pridobiti kroz nove medije”.

" Vi uopšte ne ličite na moju ružu, vi još ništa ne značite, reče im on. Niko vas nije pripitomio, i vi niste nikoga pripitomile..."

Bonus video: