Umijeće ratovanja profesora biologije

Nagrada je prestižnog karaktera budući da dolazi sa čekom od svega 10 eura, ali se nagrađeni romani obično prodaju u tiražu od 400.000 primjeraka
0 komentar(a)
Aleksis Ženi, Foto: Beta/AP
Aleksis Ženi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.11.2011. 16:36h

Aleksis Ženi, 48-godišnji profesor biologije u srednjoj školi, ovogodišnji je dobitnik nagrade “Gonkur”, najznačajnijeg francuskog književnog priznanja, koje mu je dodijeljeno za roman prvijenac "L'art francais de la guerre" (Francusko umijeće ratovanja), prenosi TANJUG.

Riječ je o avanturističkoj priči smještenoj u doba francuskih kolonijalnih ratova u Alžiru i jugoistočnoj Aziji. Kako prenose agencije, ime dobitnika tradicionalno je saopšteno u restoranu "Druan" u Parizu.

Nagrada je prestižnog karaktera budući da dolazi sa čekom od svega 10 eura, ali se nagrađeni romani obično prodaju u tiražu od 400.000 primjeraka.

Prošle godine nagradu je osvojio trenutno najpoznatiji francuski pisac Mišel Uelbek za satirični roman "La carte et le territoire" (Mapa i teritorija). Među dobitnicima ove nagrade su i Marsel Prust, Simon de Bovoar i Margerit Diras.

Među dobitnicima ove nagrade su i Marsel Prust, Simon de Bovoar i Margerit Diras

Roman “L'Art frnacais de la guere” je objavio “Galimar”.

U užem izboru su bili i ratni reporter i pisac Soraž Šalandon koji je ovih dana za roman “Retour a Killybegs” dobio nagradu Francuske akademije. Favorti su bili i Karol Martines sa romanom „Teritorija Mirmira, kao i Lojanela Trujo sa svojim djelom “La belle amour humaine”.

Ovu prestižnu nagradu koja se dodjeljuje svake godine od 1903, u čast braće pisaca Žila i Edmona de Gonkura, pisac može dobito samo jednom u životu, i obzebjeđuje dobitniku ogroman tiraž nagrađenog djela u Francuskoj kao i brojne prevode na strane jezike.

Bonus video: