Šarićima interesantni mediji, na meti bila i "Pobjeda"

Poslovnoj imperiji Šarića se mogu priključiti i magazin “Code” u Srbiji, manjinske akcije lista ali i vodeća distribucija štampe u Srbiji
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2011. 09:26h

Braća Darko i Duško Šarić, obojica optužena da su učestvovali u međunarodnom švercu kokaina, pored mnogih drugih svojih poslova bili su zainteresovani i za medije.

Tako se njihovoj poslovnoj imperiji, o kojoj je pisao NUNS-ov Centar za istraživačko novinarstvo, mogu priključiti magazin “Code” u Srbiji, manjinske akcije lista ali i vodeća distribucija štampe u Srbiji. Osim toga NUNS-ov centar navodi i da su Šarićevi članovi kriminalne grupe vlasnici štamparije u Beogradu.

Akcije u “Pobjedi”

U istraživačkom tekstu za crnogorsku javnost svakako je najinteresantnija želja porodice Šarić da kupovinom akcija u listu “Pobjeda”, vjerovatno promijene i vlasničku strukturu.

“Lista akcionara iz marta 2009, koju CINS ima, pokazuju da su te godine Šarićeva firma “Mat Šop” i trojica njegovih saradnika – odbjegli Goran Soković, optuženi Jovica Lončar i Pljevljak Miro Mrdak imali nešto više od 4,6 odsto akcija ovog lista. I Soković ali i Lončar su u međuvremenu na berzi prodali akcije koje su imali u “Pobjedi”, za znatno manje sume nego što su ih kupili. Lista akcionara iz maja ove godine pokazuje da su među akcionarima ostali “Mat šop” i Miro Mrdak sa 1,4 odsto akcija, ali takođe i niz drugih nepoznatih lica iz Šarićevih Pljevalja”, navodi se u tekstu.

NUNS u ovoj istraživačkoj priči o Šarićevim poslovima sa medijima navodi da je prije nego što su Šarići i njihovi saradnici pazarili manjinski paket akcije u “Pobjedi”, država bezuspješno pokušavala da proda ovaj list.

“Najozbiljniji pregovori su vođeni krajem 2008. i početkom 2009. sa nemačkim medijskim gigantom WAC-om, koji je od kupovine odustao jer je zamrzao svoje poslove na Balkanu”, piše u istraživačkom tekstu.

Htjeli TV i imaju uticaja na “Pljevaljske novine”

Novinari NUNS-a posjeduju i dokument koji pokazuje da su Šarići htjeli da početkom 2007. godine u Crnoj Gori otvore i radio i TV stanicu, ali i tvrde da on ima velikog uticaja na “Pljevaljske novine”.

Novinari NUNS-a posjeduju i dokument koji pokazuje da su Šarići htjeli da početkom 2007. godine u Crnoj Gori otvore i radio i TV stanicu

“Registar Privrednog suda pokazuje da je 60,48 odsto vlasništva u kompaniji koja izdaje ovaj list – Novinsko zdavačko preduzeće 'Pljevaljske novine' – drži Vela Mićković, supruga Šarićevog advokata Josifa Mićkovića. Prema navodima medija, Šarić je preko ovih novina slao šifrovane prijeteće poruke državnim organima Srbije zbog akcije koja je pokrenuta protiv njega, ali je direktorka 'Pljevaljskih novina' Vela Mićković sve demantovala”, navodi se u tom tekstu.

Distribucija, štamparije...

NUNS piše i da je Darko Šarić u jednom periodu bio i vlasnik vodeće distribucije novina i cigareta u Srbiji, mreže kioska „Štampa“. U vlasništvo ovog preduzeća Šarić je ušao aprilu 2006. preko Naike Bokan, najstarije kćerke Vanje Bokana, a distribuciju je prodao u maja 2008. njemačkom medijskom koncernu WAC za 29 miliona eura.

“Dokumenta pokazuju da je novac uplaćen na račun of-šor kompanije “Lafino trejding” iz Delavera, koja se vodila na ime Duška Šarića”, navodi se u tom dokumentu.

NUNS piše i da je Darko Šarić u jednom periodu bio i vlasnik vodeće distribucije novina i cigareta u Srbiji, mreže kioska „Štampa“

Biznis registri pokazuju da, pored svih ostalih kompanija, postoje i štamparija iz Beograda koja se nalazila u rukama ljudi koji su optuženi da su članovi Šarićeve grupe.

Nebojša Joksović, bitan član grupe koji je bio direktno uključen u šverc kokaina kroz Italiju, 2008. godine je kupio 38,31% udjela u kompaniji BMG, koja je bila vlasnik BMG-NM štamparije.

Joksović je, nakon hapšenja, pristao da bude zaštićeni svjedok u postupku protiv Darka Šarića, a njegova štamparija je u maju ove godine bila napadnuta projektilima iz raketnog bacača.

Spasojević, Beko, Cane

Šarić nije izuzetak i postoje mnogi drugi slučajevi da su mediji u Srbiji bili u vlasništvu ili kontrolisani od osoba sa kontroverznim biografijama.

Nedeljnik “Identitet” je silom države ukinut 2003. nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, jer je utvrđeno da je pravi vlasnik ovog glasila bio Dušan Spasojević, vođa kriminalnog zemunskog klana.

Biznismen Milan Beko je medijima potvrdio da je on pravi vlasnik “Večernjih novosti”, sakriven iza nekoliko povezanih of-šor kompanija. Nedavno optuženi Stanko Cane Subotić, bio je nekada vlasnik lista “Borba”, preko kojeg se domogao mreže kioska “Futura plus”.

„Code” po ukusu Duškove bivše žene

U aprilu 2009. godine Šarići su otvorili nedjeljnik “Code”, koji je bio orijentisan magazin za izvještavanje sa domaće džet-set ili kriminalne scene. Naslovnicu tog magazina ukrašavali su Jelena Karleuša, Ceca ali i višestruki osuđenik Kristijan Golubović...

Ceca Dimitrić, manekenka i bivša žena optuženog Duška Šarića, bila je osnivač i većinski vlasnik lista sa 60 odsto udjela.

Ceca Dimitrić

Tabloidni magazin doduše nije imao dug vijek trajanja - izašlo je svega 15 brojeva, a na žurci koja je održana u beogradskom klubu “Magacin”, i to samo nedjelju dana prije zapljenile više od dvije tone kokaina u akciji “Balkanski ratnik”, Duškova supruga je bila domaćica, pojavile su se brojne ličnosti sa estradne scene Srbije.

Poslednji broj se u prodaji pojavio 16. novembra, u vrijeme kada se u zatvoru nalazilo desetak osumnjičenih za šverc kokaina i kada je bilo pitanje trenutka kada će se tužilačka istraga proširiti i na Darka Šarića.

Galerija

Bonus video: