hrvatska policija:

Kokain iz Južne Amerike do Evrope stiže avionima

Bebić je dodao da se vjeruje da je ta organizovana grupa prošvercovala kokain vrijedan oko 20 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 15:06h

Direktor hrvatske policije Oliver Grbić naglasio je da dobro sarađuje sa crnogorskom, ali i policijama u regionu, a kao dobre primjere naveo je pomoć naše policije u akcijama „Dogma“ i „Spider Web“, navodi “Policijski glasnik”.

Bebić je naglasio da je sarađivano sa crnogorskom policijom i u akciji „Spider Web“, tokom koje je policija otkrila i novi način šverca kokaina - malim avionima preko Atlantskog okeana.

“Poseban značaj ove akcije ogleda se i u činjenici da je ona rezultirala otkrivanjem sasvim novog i do sad nepoznatog modaliteta krijumčarenja droge iz Južne Amerike u Evropu. Naime, u ovom slučaju utvrdilo se da se, suprotno uvriježenim spoznajama o dominantnom obliku krijumčarenja trgovačkim brodovima, droga kokain prevozila malim privatnim avionima koji su sposobni za prelet Atlantskog okeana i slijetanje u evropskim vazduhoplovnim lukama, čime krijumčari dobijaju na vremenu i reduciraju rizik otkrivanja”, pojasnio je Bebić i dodao da se vjeruje da je ta organizovana grupa prošvercovala kokain vrijedan oko 20 miliona eura.

Blisko sarađuju sa Crnom Gorom

Grbić je u intervjuu za “Policijski glasnik” naveo i da je tokom akcije „Dogma“ ostvarena bliska saradnja sa policijom Crne Gore, ali i policijskim i carinskim službama Španije, Češke, BiH, Holandije kao i DEA-e.

“Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su članovi organizovali krijumčarski kanal iz Brazila preko Španije u druge evropske države. Prekoatlantsko krijumčarenje vršilo se velikim komercijalnim brodovima kojima je kokain krijumčaren do Luke Valensija u Španiji, gdje su ga preuzimali pripadnici kriminalne organizacije tzv. 'Balkanskog kartela'”, naveo je on.

Zaplijenili 368 kg kokaina

Direktor Hrvatske policije naveo je da je dobro što tokom saradnje usvojen Sporazum o međusobnoj saradnji dviju policija.

“To je pravni okvir za još djelotvorniju saradnju, shodno primjerima najboljih evropskih praksi. Tako će, na primjer, postojati mogućnost osnivanja zajedničkih policijskih timova kao i upućivanja policijskih oficira za vezu. Uz pomoć Uprave policije Crne Gore tokom ove godije uspjeli smo da zaplijenimo 368 kg kokaina, čija vrijednost na ilegalnom tržištu iznosi gotovo 4.000.000 eura”, rekao je Grbić.

Hrvatska policija već deset godina je u procesu reformi tokom kojih je kao i crnogorska policija preuzela ILP model, odnosno da je policija vođena obavještajnim radom.

“Naša iskustva vezana uz implementaciju EU standarda koji se odnose na primjenu koncepta proaktivnog policijskog postupanja, ali i svih drugih, dijelimo i dijelićemo sa Upravom policije Crne Gore što definitivno otvara nova poglavlja saradnje naših policija“, zaključio je direktor Hrvatske policije.

Pomogli oko ubistva Pukanića

Šef hrvatske policije naglasio je da je saradnja sa crnogorskim kolegama posebno došla do izražaja kod rješavanja ubistva Iva Pukanića i Nika Franjića, te pokušaja ubistva Sretka Kalinića.

“U protekloj godini ostvarena je izrazito uspješna saradnja sa zemljama u regiji s ciljem presijecanja krijumčarskog kanala tzv. “Balkanske rute” i razbijanja organizovanih kriminalnih grupa međusobno povezanih na tom području. Ovo se posebno odnosi na borbu protiv krijumčarenja droga”, naveo je .