Spiker je rekao da je Slađana istrčala normu

"Nakon završene trke u maratonu oficijalni spiker, ne niko, pa ni ja, iz rukovodstva Atletskog saveza, sa oduševljenjem je saopštio da je Slađana Perunović istrčala B olimpijsku normu"...
0 komentar(a)
Madžgalj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Madžgalj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.11.2011. 10:08h

Povodom dešavanja na Podgoričkom maratonu, redakciji “Vijesti” saopštenjem se obratio Milan Madžgalj, generalni sekretar Atletskog saveza Crne Gore, generalni sekretar Podgoričkog maratona i tehnički rukovodilac takmičenja. U njegovom saopštenju između ostalog se kaže:

“Nakon završene trke u maratonu oficijalni spiker, ne niko, pa ni ja, iz rukovodstva Atletskog saveza, sa oduševljenjem je saopštio da je Slađana Perunović istrčala B olimpijsku normu, čemu smo se svi od srca obradovali, a predstavnici sredstava javnog informisanja korektno preneli značaj ovog rezultata za crnogorsku atletiku. Činjenica je, da bi se ovaj rezultat priznao kao ispunjenje B olimpijske norme za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, to mora i da verifikuje nadležna Komisija za cestovno trčanje pri IAAF-u.

Budući da staza Podgoričkog maratona ima i zvanični sertifikat, koji je izdao ovlašćeni mjerilac staza za maratone verifikovan od IAAF i AIMS sa kategorijom A najvišeg ranga za mjerioce staza, ne bi bilo iznenađenje da je oficijelni spiker bio u pravu, tim prije što je Podgorički maraton 30. januara 2011. godine i službeno obaviješten o punopravnom članstvu u AIMS, što znači da je staza Podgoričkog maratona validna za priznavanje postignutih rezultata.

I Atletski savez Crne Gore je, kao i savezi drugih zemalja, na kraju kalendarske godine podnose pisane zahtjeve Komitetu IAAF-a za trke na putu da maraton iz njihove zemlje bude na listi IAAF maratona na kojima se priznaju rezultati za postizanje norme za Olimpijske igre i Svjetska prvenstva. Mi to, iz objektivnih razloga nismo bili u mogućnosti, jer se kandidatura podnosi na kraju godine u decembru mjesecu, što je u našem slučaju (kraj decembra 2010. godine).

Shodno Pravilima i propozicijama za organizovanje i sprovođenje takmičenja u ASCG, delegat ASCG na osnovu člana 12. dužan je da u roku od 48 sati poslije takmičenja pošalje izvještaj u ASCG sa svim zapažanjima i postignutim rezultatima takmičenja. Nakon ovog roka, ASCG je poslao oficijelno pismo Komitetu IAAF-a sa svim podacima sa održanog Podgoričkog maratona, kao i izvještaj AIMS-u, što smo uradili sa svim podacima.

Ne vidim u čemu je ASCG pogriješio, bez ako “Vijesti”, odnosno njeni novinari ne misle što smo, uz ATK Podgorički maraton, tehnički pomogli organizaciju ove izvanredne sportske manifestacije. Manifestacije koja je postala brend Glavnog grada i koja znači više od sporta.

Nije mi poznato, da je neko od zvaničnika ASCG osim mene davao bilo kakve izjave vezano za organizaciju manifestacije, osim što su se sa razlogom kao cijela crnogorska sportska javnost radovali postignutom rezultatu Slađane Perunović i naravno primali čestitke za izvanredan uspjeh koji je ona postigla.

Takodje, nije mi poznato, a moralo bi biti da je ASCG "dijelio", kako se u tekstu navodi norme sa revijalnog takmičenja u Draževini za pojedine takmičare, već je dat nalog organizatoru da, ukolilo želi da im se rezultati priznaju, dobiju i odgovarajući sertifikat. ASCG im je dodijelio taj sertifikat tek prošle godine.

Bez obzira što se dešavaju, kao u svakom poslu ponekad i greške, napominjem da u ASCG nema niti jedan profesionalac, ali opet Savezu sa svih strana stižu pohvale za rad i rezultate koje njegovi atletičari postižu. Vjerovatno su u pitanju lični animoziteti prema nekim ljudima iz ASCG opredijelili novinare dnevnog lista "Vijesti" da u kontinuitetu zadnjih šest godina brutalno i neargumentovano napadaju rad Saveza, koji se u posljednjih nekoliko godina ima čime pohvaliti.

Naravno da prostora za kritiku uvijek ima, ali ako statistika i rezultati govore drugačije, valjda je bilo za očekivati da ovaj dnevni list makar nešto realno napiše o radu Saveza. Valjda, i ostali poslenici medija koji izvještavaju o aktivnostima crnogorske atletike kroz nastupe njenih atletičara i nastojanje Saveza da im omogući, uz pomoć države, maksimum uslova za postizanje tih rezultata, nešto znaju i prepoznaju. Ovako, ostaje mi da se zamislim da li su nam, kao sportistima potrebni rezultati ili skandali.

Treba li svi zajedno da se radujemo uspjesima naših sportista ili da blatimo sportske saveze Crne Gore sa najboljim rezultatima.

Ja sam za prvu varijantu.

Čitajući Vaše novine “Vijesti” stičem utisak da je najbolje da se ne organizuje nikakvo takmičenje i da se ne postižu značajni rezultati. Onda bi sigurno u Vašoj redakciji svi bili zadovoljni, a tek kako biste se mogli okrenuti omalovažavanju i blaćenju ljudi i entuzijasta koji doprinose popularizaciji, razvoju i ugledu sporta u Crnoj Gori na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Još jednom o rezultatu Slađane Perunović. Ona ga je istrčala, i to joj niko, pa ni "Vijesti", ne može negirati, a da li će to biti norma za Olimpijske igre ostaje da vidimo.

No, ako i ne bude, daleko je osmi jul naredne godine, kada je posljednji datum za ispunjenje Olimpijske norme za London 2012. Do tada ima vremena, iako bi Vi željeli da sa Podgoričkim maratonom prestane postojati svijet.

A što se moje ostavke, ili smjene, koju pominjete, tiče, moram Vas razočarati. Niko iz Vašeg lista me nije kandidovao za funkciju generalnog sekretara ASCG, a o radu i eventualnim kosekvencama odlučivaće oni koji atletiku bolje poznaju od Vas, a i rad cijene više nego Vama slični.

Upravni odbor Atletskog saveza Crne Gore, nadležan je za moj radni angažman. To trebate znati, gospodo iz "Vijesti", kaže se u saopštenju Milana Madžgalja.

Bonus video: