Naučnici na korak do pronalaska lijeka za visok krvni pritisak

U jednoj od studija o ljudskim bubrezima otkriveno je da oni koji imaju visok krvni pritisak enzim renin je šest puta aktivniji dok je mikroRNA šest puta manji
0 komentar(a)
pritisak, Foto: Shutterstock.com
pritisak, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.11.2011. 16:43h

Naučnici su na korak do pronalaska lijeka za visok krvni pritisak koji bi mogao da spasi živote milion ljudi svake godine.

Australijski naučnici su najbliži pronalasku lijeka koji će smanjiti rizik od pojave srčanog udara. To bi bila prava revolucija u liječenju ove bolesti, jer samo u Velikoj Britaniji od nje pati 10 miliona ljudi, dok ostalih pet miliona i ne zna da je ima.

Visok krvni pritisak je treći na listi 65 uzroka smrti i od njegovih posljedica svake godine umre 62.000 ljudi.

Naučnici su došli do otkrića na koji način enzim renin, koji utiče na povećanje krvnog pritiska, može prekomjerno da se proizvede u bubrezima. Oni su pronašli dva molekula poznatija kao mikroRNA koji destabilizuju proizvodnju enzima.

"Ovo je potpuno novi koncept koji je jako zanimljiv", istakao je australijski genetičar, profesor Brian Moris.

U jednoj od studija o ljudskim bubrezima otkriveno je da oni koji imaju visok krvni pritisak enzim renin je šest puta aktivniji dok je mikroRNA šest puta manji.

"U tome je ključ. Ta dva mikroRNA su mnogo manji kod osjetljivih ljudi. Kada njih smanjite ili izgubite, renin se povećava i tako se povećava i krvni pritisak", objasnio je profesor Moris.

On se sada nada da će ovo otkriće pomoći pronalaženju lijeka koji bi mogao da obori nivo renina i spriječi pojavu visokog krvnog pritiska.

Bonus video: