Crnogorci su veliki kavaljeri, cvijeće ne kupuju samo praznicima

Jedna ruža se i kod njih može kupiti od eura pa naviše, najjeftiniji buket je deset eura, a za granu orhideje cijena je od 30 eura pa nadalje
184 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 16:50h

„Crnogorci su veliki kavaljeri“, tvrde u podgoričkim cvjećarama, jer često kupuju cvijeće dragim osobama, a ne samo za “važne” datume.

Iako su “redovni” u cvjećarama, prodavci kažu da se ipak nijesu u potpunosti izborili sa predrasudama, te nerijetko traže da im se „ruža stavi u koverat ili kesu“, čekaju da padne mrak pa da kupe cvijeće ili im prodavačice odnose buket do automobila.

Iskustva prodavaca pokazuju da cvijeće podjednako kupuju mlađi i stariji muškarci, najtraženije su ruže, a gotovo svi su istakli da „vlada novi trend“, kupovina samo jedne ruže, pogotovo petkom naveče.

Vlasnica cvjećare „Cvjetni kutak“ Nada Antić, koja je već 26 godina u tom poslu, smatra da su Crnogorci veći kavaljeri nego što im se pripisuje, te da nema velike podjele u starosnoj dobi kupaca.

Redovno ženi kupuje buket

"U našu cvjećaru redovno dolazi gospodin od 70 godina, koji svojoj ženi uvijek kupuje ruže, jer je to cvijeće koje ona najviše voli. Sad je postalo uobičajeno da mladi, najčešće popodne, kupe po jednu ružu pred sastanak sa djevojkom", kaže Antić.

Za jednu ružu u njenoj cvjećari je, zavisno od vrste i klase, potrebno izdvojiti od jednog do četiri eura, dok se buketi mogu kupiti po cijeni od pet eura, pa naviše.

"Kad je riječ o buketima, tu nema pravila. Sve zavisi od toga kome su namijenjeni i je li obaveza veća ili manja", kazala je ona.

Antić je naglasila da mnoge mušterije koriste mogućnost dostave cvijeća, koju je posredstvom te cvjećare, koja je članica „Teleflore”, moguće obaviti u bilo kojem dijelu svijeta.

"Kad je riječ o buketima, tu nema pravila. Sve zavisi od toga kome su namijenjeni i je li obaveza veća ili manja", kazala je ona.

"Takve narudžbe su česte, a mi insistiramo da se naručuje lično, a ne telefonom. Tako sam mirna da naručeno cvijeće stigne uvijek svježe, a naše mušterije nikada nijesu razočarane", kazala je Antić.

U cvjećari „Bonsai”, prema riječima vlasnice Marije Radojević, kupci su različitih životnih dobi, ali je primjetno da kupovina cvijeća “ispašta” zbog finansijske krize

Stariji opušteniji od mlađih

I pored krize, ispričala je da su su ipak stariji muškarci češće mušterije, te da su “opušteniji” od mlađih.

"Najčešće se kupuju ruže i to obično u večernjim časovima, što se najčešće dešava petkom. Kupuju i bukete i korpice, koje im mi odnesemo do kola da ih nije “blam”, a često dolaze i oko 10 naveče da ih neko ne bi vidio da kupuju cvijeće", prenijela je ona svoje iskustvo.

U toj cvjećari jedna ruža košta 2,50 eura, sa dodacima je četiri eura, dok za buket od tri ruže treba izdvojiti 10 eura.

U toj cvjećari jedna ruža košta 2,50 eura, sa dodacima je četiri eura, dok za buket od tri ruže treba izdvojiti 10 eura.

I u cvjećari “Habitat”, prema riječima prodavačice Milene Ivanović najbolje prolaze ruže, koje neki ponosno nose, dok drugi traže da se upakuju u kesu ili koverat.

"Po jednu ružu najčešće kupuju “momčići”. Ljudi, koji su stalne mušterije, često kupuju isto cvijeće", kazala je ona, dodajući da vrše i dostavu cvijeća, koja je besplatna na teritoriji Podgorice, uz uslov da cijena naručenog buketa ne bude ispod 20 eura.

Jedna ruža se i kod njih može kupiti od eura pa naviše, najjeftiniji buket je deset eura, a za granu orhideje cijena je od 30 eura pa nadalje.

Onlajn narudžbina

Za one koji nerado ulaze u cvjećare, moguće rješenje je i onlajn kupovina na sajtu firme www.cvecara-online.com , koja se bavi isporukom cvijeća i poklona u cijelom regionu.

Prema riječima Milene Drobnjak – Stanojević iz te kompanije, ako bi se rangiralo interesovanje klijenata koji preko tog sajta naručuju cvijeće, Podgorica bi se našla odmah iza višemilionskih gradova Beograda i Sarajeva, a iza nje bi bilo Skoplje.

"Cijena varira od lokacije na koju dostavljamo, ali to nijesu velike varijacije. Na primjer, razlika između centra Podgorice i dostave u Tuzima je pet eura", kazala je ona.

Crnogorci se, tvrdi, uglavnom drže tradicionalnih aranžmana i cvijeća tipa ruže ili ljiljana, a zanimljivo zapažanje je da u svim regijama ex-YU cvijeće više naručuju žene.

Sedam bijelih ruža za damu iz Zagoriča

Među kupcima sve više ima onih koji bukete cvijeća šalju anonimno, a stroga diskrecija koje se pridržavaju u cvjećarama im garantuje da se njihov identitet neće ni saznati. -

Kako bi ih osoba kojoj je ono namijenjeno prepoznala pišu se poruke poput “najljepšim plavim očima”, “najljepšoj crnki/plavuši”…

Tvrdi da su najčešće poruke koje “idu” uz anonimno poslato cvijeće samo inicijali, kako bi ih osoba kojoj je ono namijenjeno prepoznala ili one poput “najljepšim plavim očima”, “najljepšoj crnki/plavuši”…

Vlasnica “Bonsaia” kaže da im je do prije mjesec dana bio redovan mušterija muškarac koji je svakog ponedjeljka slao po sedam bijelih ruža na adresu u Zagoriču.

Anonimne bukete šalju i iz „Cvjetnog kutka”, ali vlasnica, kako nam je kazala, uvijek insistira da uz cvijeće bude poslat makar neki broj ili slovo, iako iz cvjećare nikada neće reći ko je poslao cvijeće.

Galerija

Bonus video: