Nova zbirka hrvatske i crnogorske proze "Dosta je bilo priče"

U okviru projekta već je promovisana zbirka poezija “Svijeća ispod glasa”, a u pripremi je izbor iz savremene drame
0 komentar(a)
Andrej Nikolaidis, Foto: Arhiva Vijesti
Andrej Nikolaidis, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.11.2011. 16:12h

Promocije zbirke priča “Dosta je bilo priče”, savremenih hrvatskih i crnogorskih pisaca, biće održana u petak u Dubrovniku, a narednog dana u Kotoru.

Knjigu proze “Dosta je bilo priče” uredili su Luko Paljetak i Andrej Nikolaidis. U knjizi su zastupljeni: Vjekoslav Kaleb, Petar Šegedin, Slobodan Novak, Živko Jeličić, Ivan Aralica, Eta Rehak, Feđa Šehović, Zvonimir Buljević, Tonči Petrasov Marović, Rade Jarak, Sreten Asanović, Marko Vešović, Muzafer Čauši, Balša Brković, Aleksandar Bečanović, Andrej Nikolaidis, Ratko Radunović, Ognjen Spahić, Vladimir Vojinović i Ilija Đurović.

“Dosta je bilo priče” je dio projekta Dubrovnik i Kotor-gradovi i knjige koji realizuju Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Dubrovačke knjižnice (sa partnerima NVO Prostory i Matica hrvatska), a koje finansira Evropska zajednica.

"Uvidom u modele književne prakse poslijeratnog vremena može se zapaziti da, kod ovdje zastupljenih pisaca, gotovo posve iščezava prosvjetiteljski model književnosti naslijeđen iz 19. stoljeća, vidljiv je prestanak potrebe da proza, književnost uopće, bude propedeutična, naglašeno poučna i terapeutska... ", zapisao je Paljetak.

Nikolaidis je zapisao da je izborom Asanovića, “u suštini je odbačena čitava crnogorska književna moderna, koja je izgubila rat sa guslarskom Crnom Gorom, između ostalog i zato što taj rat nikada nije prihvatila, što je sa njom neprekidno flertovala, što je vremenom postala nastavak guslanja drugim sredstvima…Nova crnogorska književnost imala je neporecivu potrebu distancirati se od te tradicije. Stoga ona nastaje kao eksces, kao književnost diskontinuiteta”.

U okviru projekta već je promovisana zbirka poezija “Svijeća ispod glasa”, a u pripremi je izbor iz savremene drame.

Bonus video: