Čarapić: Strpite se, radimo na 20 važnih slučajeva

Kada se izvršioci odmah ne otkriju, pojavljuje se problem dugog utvrđivanja dokaza kao što imamo u slučaju ubistva Duška Jovanovića, (Srđana) Vojičića..., rekla je Čarapić
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2011. 13:36h

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić kazala je da se u Specijalnom odjeljenju Tužilaštva radi na oko 20 slučajeva organizovanog kriminala i korupcije, te da očekuje da će mnogi od njih rezultirati krivičnim postupcima.

"Osim slučaja za koje vlada veliko interesovanje javnosti u specijalnom odjeljenju postoji još sigurno 20- tak jednako važnih slučajeva na kojima se puno radi i nadamo se da će taj rad rezultirati nekim novim postupcima", rekla je Čarapić.

"Treba se strpiti, ulaže se ogroman napor, rezultati tokom ove godine bili su jako vidljivi i nadamo se da je naredna godina ta u kojoj će tih rezultata biti više".

Čarapić je kazala da ima slučajeva organizovanog kriminala koji su zaista vrlo ozbiljni i koji se istražuju zajedno sa kolegama iz više država.

Jedan zastoj otklonjen

Ona je novinarima govorila nakon svečanog otvaranja konferencije „Dani državnih tužilaca" u Budvi.

Provjeravaju poslovanje i prikupljaju dokaze vezane za poslovanje mnogih Opština u Crnoj Gori

"Imali smo jedan zastoj koji u tom trenutku nijesmo planirali u toj međunarodnoj saradnji. Vidjećemo kakvi će biti rezultati te saradnje", kazala je.

Čarapić je kazala da Viši tužilac sprovodi radnje u slučaju „djevojčica iz Bijele“ , te da je istraga u toku.

Tužilaštvo nije pokrenulo istragu protiv bivšeg gradonačelnika Pljevalja Filipa Vukovića

Istraga poslovanja opština

Specijalni tužilac Đurđina Nina Ivanović kazala je da specijalno odjeljenje tužilaštva provjeravaju poslovanje i prikuplja dokaze vezane za poslovanje mnogih Opština u Crnoj Gori .

"Neki postupci se bliže kraju, a neki su na početku, tako da ne mogu ništa reći kada će oni biti završeni i kakva će odluka biti donijeta", rekla je Ivanović.

Ivanovićeva je dodala da se nada da će u slučaju Kalić istragu završiti u što kraćem roku.

"Ostalo je da vještak finanijske struke uradi nalaze i da mišljenje i očekujemo okončanje međunarodne pravne pomoći i pribavljanje dokaza iz strane države", rekla je .

I slučaj "TQ plaza" pri kraju

Prema njenim riječima Tužilaštvo nije pokrenulo istragu protiv bivšeg gradonačelnika Pljevalja Filipa Vukovića oko prodaje zemlje u Otilovićima i njegovim poslovnim vezama sa odbjeglim Darkom Šarićem.

"Taj slučaj smo istraživali još ranije, nijesmo uspjeli da prikupimo svu tendersku dokumentaciju koja se odnosi na prodaju parcela, ali smo obrađujući slučaj poznat kao „Šarić“ i utvrdili da su na tim parcelma podignute dvije stambene zgrade i u postupku privremenog oduzimanja imovine, oduzet je jedan dio tih stambenih jedinica".

Prema njenim riječima u završnoj fazi je i slučaja izgradnje poslovno stambenog centra „TQ plaza“ u centru Budve, koji su gradile kompanija Trejd junik i opština.

"Očekujemo da ćemo vrlo brzo prikupiti svu dokumentaciju i donijeti odluku", kazala je ona.

Stara ubistva su veliki teret

Čarapić je rekla da nerasvijetljena ubistva i devedesetih i iz minule decenije predstavljaju veliki teret za Tužilaštvo.

Ona je je kazala da Više tužilaštvo zajedno sa policijom neprekidno radi na tim slučajevima.

"Iskustva su uvijek takva da kada se izvršioci odmah ne otkriju, sigurno se pojavljuje taj problem dugog utvrđivanja dokaza kao što imamo u slučaju ubistva Duška Jovanovića, (Srđana) Vojičića.. Tužilaštvo aktivno i ažurno sprovodi sve radnje i provjerava svaki detalj koji je po našoj ocjeni bitan za utvrđivanje eventulano nekih novih činjenica. Da li ćemo imati rezultata, treba sačekati, nama je to teret veliki , ali kao što često kažem - Tužilaštvo je organa gonjenja a ne otkrivanja", rekla je Čarapić.

Galerija

Bonus video: