Četiri godine od brutalnog napada na novinara Tufika Softića

On je poručio da neće prestati da piše za “Vijesti” i “Monitor”, i ako misli da će se pritisci nastaviti
0 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tufik Softić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.11.2011. 08:56h

Danas se navršava tačno četiri godine od kada je pretučen novinar radio Berana, magistar sociologije Tufik Softić, u klasičnoj sačekuši ispred svoje kuće u Beranama, dok djelotvorne istrage i dalje nema.

Napad se dogodio nakon prijetnji koje su mu upućivane zbog tekstova o kriminalu koje je objavljivao.

“Država već četiri godine nije ništa uradila na rasvetljavanju tog, rekao bih, pokušaja ubistva. Nikakvog pomaka nema u istrazi, međutim ima pomaka u nazad. Počeo sam da trpim pritiske od kada pišem za nezavisne medije”, rekao je Softić.

On tvrdi da mu nakon 20 godina rada u radiju Berane prijete otkazom.

“Mašu mi papirima i prijete mi da ću dobiti otkaz. Da će me proglasiti tehnološkim viškom, zbog mog honorarnog rada za nezavisne medije. Ako misle da me mogu time uplašiti, varaju se. Ni batinaši me nijesu uplašili palicama, pa neće ni oni sa papirima” - kaže Softić.

On je u večernjim satima 1. novembra 2007. brutalno pretučen na ulazu porodične kuće u centru Berana. Tada su ga dva maskirana napadača u klasičnoj sačekuši udarali palicama po glavi, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

“Sačekali su me ispred kuće da parkiram auto, čuo sam neku tutnjavu iza sebe. Uspio sam samo da se okrenem i vidim dvije osobe kako mi dolaze sa navučenim kapuljačama preko glave.

Udarali su me isključivo po glavi. Pokušao sam da se zaštitim sa rukama ali nijesam uspio. Dobio sam prelom šake, potres mozga, pocijepanu ušnu školjku i razne podlive od udaraca palicom.

Istrčala je moja srednja ćerka, koja je tada imala devet godina, i vidjela stravičnu lokvu krvi ispod mene. To je bio traumatičan prizor za nju”, prisjeća se Softić.

Tufik je završio novinarstvo u Sarajevu, a magistarske studije u Beogradu. Kao slobodni novinar sarađivao je sa više medija u Crnoj Gori i regionu. Bio je dopisnik "Pobjede", "Onogošt standarda", agencije “MINA” , nezavisne revije "Polje" i "Republike".

Bio je i urednik i direktor Radio Berana, kao i član Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN).

On je poručio da neće prestati da piše za “Vijesti” i “Monitor”, i ako misli da će se pritisci nastaviti.

“Ne činim ništa nezakonito. Samo izdržavam porodicu na jedini način koji znam da radim. Posao u radiju mi nije niko poklonio, ni jedan predsjednik i ni jedna partija, već sam ga zakonski stekao prije dvije decenije. Ne mogu mi ga nezakonito oduzeti” – rekao je Softić.

Bonus video: