Obmana ili neznanje

IAAF potvrdio da se maraton u Podgorici ne računa za olimpijske norme

Slađana Perunović je prije dva dana u Podgorici istrčala vrijeme B olimpijske norme, ali od toga, nažalost, neće imati vajde
57 pregleda 0 komentar(a)
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.10.2011. 23:23h

Telegrami čestitki počeli su da stižu, nakon maratona u Podgorici Crna Gora je dobila prvog zvaničnog učesnika Olimpijskih igara u Londonu naredne godine. Nema ništa ljepše za jedan Savez nego kada se takav uspjeh ostvari kod kuće... Eh, kad bi sve bilo tako.

Neko se, međutim, preračunao. Slađana Perunović je prije dva dana u Podgorici istrčala vrijeme B olimpijske norme, ali od toga, nažalost, kako su “Vijesti” juče i objavile, neće imati vajde. Jer, Podgoričkog maratona nema na listi onih na kojima je moguće izboriti olimpijsku normu. Ono što jasno piše na zvaničnom sajtu Međunarodne atletske federacije (IAAF), ali i na sajtu Atletskog saveza Crne Gore, upravo u tom Savezu nisu pročitali. Ili možda jesu, ali su to željeli da predstave malo drugačije. Neko se upecao, neko nije. “Vijesti” su se obratile onome ko je jedini nadležan - IAAF-u. Odgovor je juče trebalo čekati svega pola sata:

“Samo rezultati postignuti na kvalifikacionim stazama će biti priznati. Ako je rezultat postignut na maratonu koji nije na listi kvalifikacionih maratona IAAF, onda ni rezultat neće biti priznat”, kazao je u dopisu “Vijestima” Šon Volas Džons, zadužen za ulične trke u odjeljenju za takmičenja IAAF.

No, u ASCG su sigurni da će na osnovu rezultata na 18. Podgoričkom maratonu Perunović biti siguran putnik za London!

ASCG je članica IAAF-a i rezultat Perunovićeve je ostvaren na državnom prvenstvu, pa je potrebno da samo dostavimo dopis Svjetskoj federaciji. Uostalom, Podgorički maraton ima sertifikat AIMS-a (Svjetsko udruženje maratona), stazu je uradio njihov stručnjak Austrijanac Rajner Sos, a za validnost odgovara ASCG jer je rezultat ostvaren na državnom prvenstvu. To što Podgorički maraton nije na listi je samo iz razloga što nam je setrtifikat AIMS-a poslat 10. maja 2011. godine, pa smo zakasnili da se na vrijeme prijavimo za listu IAAF. Ipak, odgovorno tvrdim da Perunović više ne mora nigdje da nastupi da bi na osnovu rezultata sa Podgoričkog maratona bila siguran putnik za London", kazao je generalni sekretar Atletskog saveza Crne Gore Milan Madžgalj.

Potpisnik ovih redova nakon toga šest puta je pitao generalnog sekretara kakva će biti njegova odgovornost ako rezultat sa Podgoričkog maratona ipak ne bude priznat za normu (s obzirom na to da on kaže “odgovorno tvrdim”), da li će možda podnijeti ostavku ako se to desi, ali tek u posljednjem pokušaju Madžgalj je kazao:

"Ne, ja sam sekretar i kakve veze imam sa tim! Podgorički maraton je bio i Prvenstvo Crne Gore u maratonu i za validnost rezultata odgovaraju delegat Savo Pavlović i njegov zamjenik Slavko Kljajević. A mi ćemo poslati dopis sa rezultatima IAAF-u i viidjećete da će nakon 31. decembra rezultat Perunović u maratonu biti zvaničan", zaključio je Madžgalj.

Ostalo je samo da IAAF promijeni propozicije...

Džaba i dva rezultata bolja od A norme

A da su naši atletski radnici prerano proslavili sjajan rezultat Perunovićeve, govori slučaj iz Bosne i Hercegovine. Lusija Kimeni Marotić je dva puta istrčala vrijeme bolje od A olimpijske norme, ali nema validan rezultat za London. Kimeni je na Beogradskom maratonu bila 5. sa 2:36,57 sati. Na maratonu u Zagrebu Kimeni je čak i pobijedila, i to sa rezultatom 2:34,57, a A norma je 2:37,00. Ipak, maratona u Zagrebu i Beogradu nema na listi IAAF-a, baš kao ni Podgoričkog!

"Naravno da smo se kao Savez interesovali, ali je odgovor IAAF-a bio neumoljiv - ne. Objasnili su da je atletika egzaktna i da tu ne postoji sviđa mi se ovo ili ono. Kazali su da postoji lista kvalifikacionih maratona. Čak je i član borda direktora Udruženja internacionalnih maratona (AIMS), Dejan Nikolić bio zatečen kada je čuo da IAAF ne broji rezultat Beogradskog maratona, ali je tako. Pred Zagreb sam Kimeni upozorio da nije na listi, ali je ona nastup obrazložila velikom novčanom nagradom i podatkom da ipak živi od tog novca", rekao je za “Vijesti” generalni sekretar Atletskog saveza BiH Milan Pedalo.

A Perunović?

"Pa, znam je, nevjerovatno je napredovala i siguran sam da će kao i Kimeni izboriti normu za OI na nekom drugom maratonu. To je kao slučaj našeg olimpijca Hamze Alića, koji je u aprilu 2008. godine kod vas u Crnoj Gori, na Draževini, bacio kuglu 21,07 metar, iznad A norme. Veliki broj bacača tada je popravio najbolji lični rezultat. ASCG je probao da verifikuje te rezultate, ali uzalud, jer je IAAF došla do podatka da je postojao nagib. Tako Aliću ostaje najbolji lični rezultat od 20,56 metara. Možda se nama više sviđa rezultat iz okoline Podgorice, ali...", dodao je Pedalo.

ASCG „dijelio” norme i kad su kugle letjele nizbrdo

Ako se zna istorija Podgoričkog maratona, onda i ne treba da čudi što ga nema na listi kvalifikacija. Mada u ASCG ne vjeruju IAAF-u. Njima više odgovaraju afere, kao 2003. godine na 10. Podgoričkom maratonu.

"Nikada više pare za taj maraton", kazao je tada generalni sponzor.

A komešanje sudija nastalo je i nakon same trke.

"Neću da potpišem zapisnik za plasman u Prvenstvu Srbije i Crne Gore jer je staza skraćena za kilometar", kazao je tada glavni sudija za polumaraton Radisav Pešić.

Na prvom međunarodnom mitingu bacača kugle pod pokroviteljstvom Atletskog saveza Crne Gore, “Draževina 2008”, kugle su letjele nizbrdo, gotovo svi su bacili po pola metra ili skoro metar više u odnosu na lične rekorde. Reprezentativac BiH Hamza Alić je tog 28. aprila bacio kuglu 21,07. „Najbolji rezultat u Evropi i 5. u svijetu” - pisalo je tada na sajtu ASCG, a na sva zvona je saopšteno da je Alić ispunio olimpijsku A normu, popravivši lični rekord za čak 84 centimetra!

Naravno, od toga nije bilo ništa. Njegov rezultat nikada nije priznat kao zvaničan, a lični rekord Alića sada je, tri godine kasnije, više od pola metra kraći!

I sada nadolazeća zvijezda naše atletike, Danijel Furtula je bacio nacionalni rekord za uzrast mlađih juniora, 16,97.

A osim njih Bosanac Kemal Mešić je sa 18,99 popravbio lični rekord za 53 centimetra, a najbolje u dotadašnjoj karijeri bacio je i Asmir Kolašinac (20,26).

Ako se zna da su maratonci i ove godine trčali bez takmičarskih čipova, onda ne treba da čudi odluka IAAF-a da ne stavi na listu Podgorički maraton.

A rejting? Prvi kriterijum za to IAAF računa broj takmičara koji su završili maraton, drugi je vrijeme pobjednika, a treći masovnost, publika i prateće manifestacije. Beogradski je ove godine završilo 276 prijavljenih, Zagrebački osam manje a Podgorički, mada još nezvanično, 150. Norma A sa Zagrebačkog i Beogradskog ne vrijedi za London, a u ASCG tvrde da hoće čak i B norma sa Podgoričkog...

Preporučujemo za Vas