Novi "Konte Zanović" na Velikoj sceni CNP-a

Na svima nama je da svjedočimo i borimo se za dalji život predstave “Konte Zanović”, rekao je direktor CNP-a Janko Ljumović
126 pregleda 0 komentar(a)
Konte Zanović, Foto: Grad teatar
Konte Zanović, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 31.10.2011. 14:02h

Predstava “Konte Zanovic” nakon festivalske premijere na Budva Grad teatru, u utorak će biti izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

Režiju i dramaturšku preradu uradila je Radmila Vojvodić, a po motivima drame “Stefan Zanović” Vladimira Sekulića.

Predstava je rađena u koprodukciji Festivala Grad Teatar Budva i CNP-a.

Kompozitor Ljupčo Konstandinov je rekao da je način rada na predstavi rijedak u pozorištu

Drugi put u predstavi “Konte Zanović” igra Dragan Mićanović, koji je rekao da je sada zadatak da ono što su postigli na Svetom Stefanu ljetos, a to je lepršavost igre, zvuka i zavođenja publike, prebace na scenu “kutiju” u CNP-u.

“U predstavi je data velika glumačka sloboda da oživimo lik Konte Zanovića, a ta sloboda daje priliku da se na sceni igrate, što mi glumci najviše volimo. Nadam se da ćemo i u pozorištu uspjeti da nađemo ton kojim ćemo opčiniti publiku i da će ova predstava još dugo živjeti “, kazao je Mićanović.

Kompozitor Ljupčo Konstandinov je rekao da je način rada na predstavi rijedak u pozorištu, makar prema njegovom iskustvu.

“Rijetko se događa da sva muzika kreće od glumaca koji sviraju i pjevaju u predstavi. Stvarali smo svi zajedno na probama i tako smo napravili mozaik zvuka. Praveći muziku, trudili smo se da postignemo tematsko jedinstvo, ali smo se držali korijena muzičke tradicije Crne Gore” rekao je on.

Bilo je lijepo igrati predstavu

Glumica Žaklina Oštir je kazala da predstave u kojima igra dijeli na one koje su stresne i one koje to nisu.

Direktor CNP-a Janko Ljumović izrazio je zadovoljstvo što sa predstavom “Konte Zanović” započinje premijera naslova u CNP

“Ova predstava ne nosi stres sa sobom, pa je bilo izuzetno lijepo igrati je. S obzirom da sa rediteljkom radim poslije dugo godina, ova predstava je bila za mene provjera i lično preispitivanje” kazala je Oštir.

Dubravka Drakić osim što igra u predstavi je radila i lekturu, i istakla da su glumci koji igraju u predstavi sjajni sluhisti koji su lako usvojili ono što je traženo.

“Predstava je jezički bogata, ali zahvaljujući izuzetnoj glumačkoj ekipi koja igra u predstavi uspjeli smo da osvojimo i jezičko i muzičko bogatstvo” istakla je Drakić.

Direktor CNP-a Janko Ljumović izrazio je zadovoljstvo što sa predstavom “Konte Zanović” započinje premijera naslova u CNP i to baš na dan CNP-a - 1. novembra.

“Ovo je projekat koji započinje nakon festivalske premijere i premijernog izvođenja na Velikoj sceni CNP-a svoj repertoarski život. Na svima nama je da svjedočimo i borimo se za dalji život predstave “Konte Zanović”, rekao je Ljumović.

Garantuju visok kvalitet igre

Producenti predstave “Konte Zanović” su Janko Ljumović i Merin Smailagić, scenografiju je uradio Miodrag Tabački, kotimografiju Angelina Atlagić, a kompozitor predstave je Ljupčo Konstandinov.

Osim premijernog izvođenja u utorak, predstava će biti igrana u srijedu i 28. novembra u 20 sati

Lektor je Dubravka Drakić, asistent režije je Danijela Radovanović, asistent kostimografije Olivera Eraković, a izvršni producenti su Dejan Đurković i Andrijana Maliković.

Glumačku ekipu predstave čine: Dragan Mićanović, Branimir Popović, Simo Trebješanin, Dubravka Drakić, Brano Vuković, Nada Vukčević, Zoran Vujović, Bojana Knežević, Žaklina Oštir, Dušan Kovačević i Jovan Krivokapić, student treće godine glume, FDU-a na Cetinju u klasi profesora Branislava Mićunovića.

Kompletna glumačka ekipa je je istakla da su igrajući u Budvi ovu predstavu sazreli i da garantuju visok kvalitet igre, ali i poručuju da predstava prije svega treba publiku.

Osim premijernog izvođenja u utorak, predstava će biti igrana u srijedu i 28. novembra u 20 sati, na Velikoj sceni CNP-a.

Trijumf igre nad manipulacijama

Rediteljka Vojvodić je kazala da je ta predstava drugačija, “u šta vjeruju i pozorišni znalci”.

Naš “Konte” je, po staroj paradigmi da je “pozorište slika svijeta, a ne svijet slika pozorišta”

“Naša predstava slavi teatar, umjetnost igre i iznad svega hedonističku omamu igre. Okvir za univerzalnost mita o junaku kontroverznom Konte Zanoviću, jednak je koliko XVIII toliko i XXI vijeka.

Naš “Konte” je, po staroj paradigmi da je “pozorište slika svijeta, a ne svijet slika pozorišta” neko ko za životno načelo ima ovakvo nešto.

Mogli bi reći da umjetnost teatarske igre u ovom slučaju trijumfuje nad svijetom igara svakovrsnih stilova manipulacije i da upravo umjetnost igre teatra trijumfuje nad tim manipulacijama” rekla je Vojvodić.

Bonus video: