ima li dogovora

Sindikat pravosuđa neće radikalizovati štrajk do 11. novembra

Ranije je najavljeno da ukoliko ne bude postignut dogovor da će zaposleni u sudstvu potpuno obustaviti rad od 7. novembra
73 pregleda 0 komentar(a)
štrajk, sudstvo, Foto: Boris Pejović
štrajk, sudstvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2011. 13:46h

Sindikat pravosuđa neće radikalizovati štrajk do 11. novembra, kazao je predsjednik Duško Zarubica, nakon pregovora predstavnika Sindikata sudstva i Vlade o zahtjevima zaposlenih u sudskoj administraciji za povećanje zarada.

Ranije je najavljeno da ukoliko ne bude postignut dogovor da će zaposleni u sudstvu potpuno obustaviti rad od 7. novembra.

Sudska administracija je od 20. oktobra radikalizovala štrajk sa jednog na tri sata obustave rada. Za to vrijeme suđenja se odlažu, a građanima nije dozvoljen ulaz u sudove.

Prosječna plata namještenika u sudu je 227 eura, državnim službenicima sa završenim pravnim fakultetom i položenim pravosudnim ispitom je 339, dok sekretari sudova zarađuju 415 eura.

Zaposleni u sudskoj administraciji su za 709 službenika koji primaju do 270 eura, tražili zarade veće za 100 eura, a za 177 onih koji primaju više od 270, uvećanje od 80 eura. To je, kako su izračunali, oko 87 hiljada eura iz budžeta.

Preporučujemo za Vas