Roman Olje Knežević biće objavljen u Hrvatskoj i Srbiji

Priča glavne junakinje, Milene, rođene Podgoričanke, odvija se u periodu između 2001. i 2006. godine, u Crnoj Gori i Londonu
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 13:26h

Roman ‘Milena & druge društvene reforme’ crnogorske spisateljice Olje Knežević, koji je ovog avgutsa objavljen u izdanju ”Vijesti”, početkom sljedeće godine objaviće poznata hrvatska izdavačka kuća ‘Profil’ iz Zagreba, potvrdio je Drago Glamuzina, glavni urednik ugledne izdavačke kuće. Roman će ista kuća istovremeno objaviti u dva različita izdanja u Hrvatskoj i Srbiji.

Izdavačka kuća ‘Profil’, osnovana 1992, jedna je od najvećih i najzanačajnih izdavačkih kuća u Hrvatskoj sa podružnicom i u Srbiji.

Priča glavne junakinje, Milene, rođene Podgoričanke, odvija se u periodu između 2001. i 2006. godine, u Crnoj Gori i Londonu. Ponukana najavljivanim ‘društvenim reformama’ Milena ambiciozno kreće u poduhvat saradnje sa crnogorskim moćnicima. Nakon dobijanja laskavog, ali nedefinisanog, zvanja ‘koordinatorke za društvene reforme’, junakinja se romana nađe iza kulisa vlasti, čije dvostruko, brutalno ružno, a onda i komično lice brzo otkriva i njima ”koordinira”. Realizacija sopstvene ambicije zapravo je vuče na dno društvene ljestvice, sa kojeg se ona pokušava isčupati bijegom u London, no tamo je čekaju druge i nove emigrantske priče.

‘Znala sam da će Milena ‘prošetati’ po Regionu,’ rekla je Olja Knežević za Vijesti. Njen je lik izvorno crnogorski, ali i lik i milje pripadaju svakom drustvu ili državi Balkana i ovakve tranzicije”.

Bonus video: