Crnogorski kozmetičari glume dermatologe

Kada bismo građane pitali što rade dermatolozi, više od 70 odsto ne bi znalo i to je jedan od glavnih razloga zašto idu kozmetičaru, i obraćaju im se za pomoć iz oblasti dermatologije
756 pregleda 0 komentar(a)
kozmetičar, dermatolog, Foto: Shutterstock.com
kozmetičar, dermatolog, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.10.2011. 08:53h

U crnogorskim kozmetičkim salonima moguće je dobiti gotovo sve usluge iz oblasti medicinske i estetske dermatologije laserom, liječiti akne ili bubuljice, alergije, ekceme, skidati malje, a kozmetičari se nerijetko odvaže pa propisuju i medicinsku terapiju.

Iako u nadležnoj Zdravstveno-sanitarnoj inspekciji tvrde da u kontrolama nijesu naišli na takvu situaciju, dermatolozi savjetuju građane na oprez.

Predsjednik Udruženja dermatologa i venerologa dr Predrag Štilet, kazao je za "Vijesti" da je najveći problem neinformisanost građana.

"Kada bismo napravili anketu i pitali ljude što rade dermatolozi, više od 70 odsto ne bi znalo i to je jedan od glavnih razloga zašto idu kozmetičaru, i obraćaju im se za pomoć iz oblasti dermatologije, a što isključivo spada u domen specijalnosti ljekara", kazao je on.

"Kada bismo napravili anketu i pitali ljude što rade dermatolozi, više od 70 odsto ne bi znalo

"Iz Udruženja dermatologa do sada smo prelazili preko toga jer niko neće da se zamjera, ali smo na posljednjem sastanku donijeli odluku da uputimo dopis Ministarstvu zdravlja i informišemo ga sa svim onim što mi znamo, kao rezultat žalbi pacijenata", rekao je Štilet.

On je napomenuo da kozmetičari "izreda" liječe akne ili bubuljice, alergije, ekceme i druge bolesti, a čak i ordiniraju medicinsku terapiju u vidu antibiotika i drugih ljekova.

"Mnogi saloni rade zahvate iz oblasti estetske medicine, kao što su uklanjanje malja laserom, davanje filera u cilju popunjavanja bora i povećanja volumena usana, botoska, hemijskog pilinga, a to su stvari koje su nezamislive u normalnom svijetu da se rade bez nadzora ljekara", upozorio je Štilet.

Neophodno je informisati građane

On je poručio da "svi zajedno treba da uložimo napor u informisanju građana", a nadležne inspekcije da sankcionišu te pojave.

Za kontrolu kozmetičara zadužena je Zdravstveno-sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja. Ona, u skladu sa Zakonom o sanitarnoj inspekciji, vrši inspekcijski nadzor u objektima za pružanje usluga njege i uljepšavanja lica i tijela sa ciljem utvrđivanja ispunjavanja sanitarnih i higijenskih uslova za obavljanje djelatnosti, utvrđivanja ispravnosti kozmetičkih proizvoda koji se koriste za njegu i uljepšavanje, kao i nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih lica u istim.

Pacijenti se od kožnih oboljenja liječe u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama koje ispunjavaju propisane uslove u pogledu prostorija, kadra i opreme, za obavljanje zdravstvene djelatnosti iz oblasti – dermatologije.

Iz inspekcije su, ipak, savjetovali građane, koji imaju probleme sa kožom, da se prvo jave u zdravstvenu ustanovu

Iz inspekcije su, ipak, savjetovali građane, koji imaju probleme sa kožom, da se prvo jave u zdravstvenu ustanovu u cilju utvrđivanja - postavljanja dijagnoze kožnog oboljenja. "Ukoliko se radi o kožnom oboljenju, onda se ne treba obraćati kozmetičarima, koji ukoliko znaju za postavljenu dijagnozu, ne bi smjeli primiti takve pacijente", poručili su iz inspekcije.

Bubuljice liječe bez problema

"Vijesti" su kontaktirale desetak kozmetičkih salona, u kojima je gotovo jednoglasno potvrđeno da rade i liječenje akni. Na pitanje da li je moguće zakazati tretman akni, zaposleni bez zadrške odgovara da to radi njihova kozmetičarka, "koja je baš dobra".

Ni u drugim salonima nijesu bili drugačiji odgovori, pa je jednu sekretaricu začudilo pitanje da li to radi ljekar ili kozmetičar.

"Kozmetičar", odgovorila je sumnjičavo.

Bonus video: