Policija i ANB: U Crnoj Gori više od 150 vehabija, nema procjene opasnosti

Pristalice tog pokreta svoje članove obično regrutuju među mlađim muslimanima, koji idu negdje na stranu da se školuju ili one koji vole da žive na “tuđ račun”
205 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2011. 09:23h

Slučaj iz Sarajeva kada je vehabija iz Novog Pazara prije dva dana pucao iz automatske puške na zgradu Ambasade SAD-a u BiH, podsjetio je još jednom crnogorsku javnost da pripadnika te tvrde frakcije islama ima i u našoj zemlji.

Sarajevo: Mevlid Jašarević je pucao na zgradu ambasade SAD

Procjene Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost su da u Crnoj Gori djeluje najmanje oko 150 vehabija, a njihova glavna uporišta su u Plavu, Rožajama, Beranama, Bijelom Polju, Ulcinju ali i u Tuzima.

Od polovine 2005. godine, policija i ANB, ali i agenti Agencije za nacionalnu bezbjednost, pomno prate i evidentiraju sve pripadnike vehabija, i prikupljaju podatke o njihovom djelovanju i načinu organizacije.

I pored toga što su im vehabije, kako ističu, “stalno na oku”, policija ali i agenti ANB-a nemaju procjenu o tome koliko je ova frakcija islama opasna po bezbjednost u Crnoj Gori kao i odakle im sve stiže novac za njihovo djelovanje.

“Po njihovim okupljanjima, načinu zajedničkog klanjanja, grupisanju, vjerovanju, načinu življenja, oblačenju, nije teško zaključiti da su prilično organizovani. A za takvu vrstu djelovanja potreban im je novac. Teško je utvrditi odakle im stiže novac, ali se neke transakcije stalno prate”, rečeno je “Vijestima” u policiji.

Povezani sa istomišljenicima u inostranstvu

ANB je u izvještaju za 2007. godinu, koji je bio dostupan i medijima, ocijenila da se vehabije iz Crne Gore povezuju sa istomišljenicima u inostranstvu.

Pristalice tog pokreta svoje članove obično regrutuju među mlađim muslimanima, koji idu negdje na stranu da se školuju ili one koji vole da žive na “tuđ račun"

Pristalice tog pokreta svoje članove obično regrutuju među mlađim muslimanima, koji idu negdje na stranu da se školuju ili one koji vole da žive na “tuđ račun”. Zbog toga mnogi imami i muslimanski vjernici smatraju da mnogi mladići u Crnoj Gori zbog nekoliko stotina eura mjesečno, po nalogu svojih gazda, vrše “antipropagandu tradicionalnog islama”.

Za razliku od njih, vehabije propagiraju da je njihovo vjerovanje u potpunosti ispravno i oni sebe smatraju ”pravim vjernicima islama”, koji su oslobođeni “novotarija” uvriježenog tradicionalnog učenja.

Čuvaju Ambasadu SAD-a u Podgorici

Uprava policije navela je juče da njihovi službenici motre na Ambasadu SAD-a u Podgorici, zbog incidenta koji se u petak dogodio u Sarajevu.

“Ambasada će biti pod pojačanom mjerom sve dok to budu naše procjene”, naveli su iz policije.

I u Ambasadi je “Vijestima” potvrđeno da “blisko sarađuju sa crnogorskom policijom i prate situaciju”. Oni su pojasnili da ne saopštavaju “informacije o svojim bezbjednosnim mjerama”.

Reporter “Vijesti” juče oko Ambasade nije primijetio da postoje značajno pojačane mjere bezbjednosti.

Reis: Ovo je za svaku osudu

Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić juče je za “Vijesti” kazao da ne zna da li su i koliko vehabije potencijalna opasnost u Crnoj Gori.

Žao mi je i što se to desilo baš u Sarajevu, gradu... gdje na svega stotinjak metara imate džamiju, katedralu, sinagogu i pravoslavnu crkvu

On nije mogao da precizira koliko vehabija ima u Crnoj Gori, objašnjavajući da je to posao “policije i drugih bezbjednosnih službi”.

Reis Islamske zajednice naveo je da je on godinama upozoravao na taj pokret u Crnoj Gori kao i to da se ne odobrava “njihovo djelovanje”.

“Policija treba da uradi procjenu bezbjednosti. A to gdje su njihova glavna uporišta bolje od mene znaju naši lokalni imami”, naveo je reis Rifat Fejzić.

Bilo nekoliko incidenata

Od pojave vehabija u Crnoj Gori, zvaničnici islamskih zajednica više puta javno su osudili taj pokret, a sa pristalicama vehabizma mnogi muslimanski vjernici i imami posljednjih godina imali su česte nesuglasice, svađe, a zabilježeni su i neki teški incidenti.

Prije dvije godine povrijeđen je imam rožajske džamije Asmir Kujević i policajac Demo Ramović, kada ih je nožem napao Sultan Nurković, koji se povezuje sa tim pokretom. Nurković je tada ranjen u noge, a od suda je tražio da mu se sudi po šerijatskom pravu.

U julu prošle godine Adnana Murića (23), iz rožajskog Besnika, kosijerom je napao Haris Lukač iz tog grada, za kojeg se takođe tvrdilo da je pristalica vehabija.

Ljetos je zabilježen slučaj napada na mladića iz Bijelog Polja, za kojeg se vjeruje da je vehabija, a manjih incidenata u proteklih nekoliko godina i svađa sa imamima bilo je u Plavu, Ulcinju, Tuzima...

Galerija

Bonus video: