Želite da živite zdravo i puni elana? Evo šta je neophodno za to

Izgovora za zdrav život ne smije da bude, jer svako može sebi da priušti rekreaciju od pola sata
143 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2011. 10:16h

Savremeni način života je brz, stresan, sa sve manje vremena za fizičku aktivnost i kretanje.

Uz to, nepravilan način ishrane ima za posljedicu i loš san.

Stručnjaci upozoravaju da se sve to odražava i na povećan broj kardiovaskularnih, respiratornih ali i kancerogenih oboljenja, a zna se da je prevencija ipak najbolja zdravstvena metoda.

Lak je put do zdravog života

Kondicioni trener karate reprezentacije Crne Gore, mr Dario Ivanović, ipak, smatra da je lak put do zdravog života.

- Izgovora ne smije da bude, jer svako može sebi da priušti rekreaciju od pola sata tri puta nedjeljno. To, uz raznovrsnost ishrane, je recept da se čovjek osjeća dobro. I za rekreaciju je bitan savjet trenera. Treba konsultovati trenera, koji će odrediti vid rekreativnog vježbanja. Danas postoji veliki broj raznovrsnih rekreativnih programa, pa svako može odabrati neki koji mu najviše odgovara. Rekreativno vježbanje, zato, ne smije biti gubitak slobodnog vremena, već se mora shvatiti kao zabava i razonoda u cilju podizanja radne kondicije – savjetuje Ivanović.

Iako mlad, Ivanović je takmičarska iskustva sa tatamija i fakulteta uspješno primijenio na pripremi crnogorske karate reprezentacije, koja je osvojila zlatnu medalju u Melaki, i ukupno deseto mjesto u generalnom poretku šampionata u Maleziji.

On kaže kako se tokom rekreacije ne smije dozvoliti pretjeran napor, poput recimo sportista koji se tokom treninga ”izlažu naporima bliskim granici funkcionalnih sposobnosti”.

- To bi bilo kobno po ljude koji se aktivno ne bave sportom – upozorava Ivanović.

Sportista, kaže, dnevno potroši dvostruko više kalorija od radno angažovanog čovjeka.

Kada je riječ o ishrani, navodi kako je neophodna “specijalizovana ishrana sa dodacima suplemenata, dijagnostika”.

- U svakom slučaju, nemoguće je unijeti 3.500 do 4.000 kalorija dnevno samo tradicionalnim načinom ishrane i biti u punom treningu. Naša hrana je da kažem „teška”, a za sportiste se preporučuje samo do deset odsto masti, uglavnom treba da budu zastupljeni proteini i ugljeni hidrati. Koliko je bitna pravilna ishrana sportiste potvrđuje podatak da najbolji plivač svih vremena Amerikanac Majkl Felps tokom trenažnog procesa dnevno unese i do 6.000 kalorija - kazao je Ivanović.

Dovesti tijelo do top forme

Pričajući o tome šta su bitni preduslovi koji vrhunskog sportistu dovode do rezultata, Ivanović kaže kako “ne smije biti nikakve improvizacije”. - Da bi bio konkurentan i u vrhu, sportista mora tijelo da dovede do top forme, kako bi se uopšte mogao nadati uspjehu. Osnov za uspjeh je sjajna kondiciona priprema, koja je dugotrajan trenažni proces usmjeren na razvoj i unapređenje psihosomatskog statusa sportiste, a u cilju dostizanja forme neophodne za uspješan nastup – napominje Ivanović.

Bonus video: