Crnogorci prate trendove i vježbaju jogu

Od mnogobrojnih definicija joge nijedna nije kompletna, jer se jednostavno ne može reći sve o jogi u jednoj rečenici, a ona je definiše kao radost
67 pregleda 0 komentar(a)
joga svetlana_1, Foto: PRIVATNA ARHIVA
joga svetlana_1, Foto: PRIVATNA ARHIVA
Ažurirano: 29.10.2011. 18:26h

Joga za Svetlanu Vujačić predstavlja radost, zato i ne čudi što je upravo ona prvi sertifikovani instruktor joge u Crnoj Gori.

Na pitanje šta je to što je privuklo da se bavi jogom Svetlana kaže kako nas ”različite životne situacije dovode u poziciju da razmišljamo o životnom putu, da preispitamo životne odluke i pronađemo snagu da se promijenimo, da se pokrenemo”.

Iz jedne takve situacije, o kojoj nije željela da govori, Svetlana kaže da se izdigla i otkrila snagu za koju nije ni znala da posjeduje u tolikoj mjeri.

”Različite životne situacije nas dovode u poziciju da razmišljamo o životnom putu, da preispitamo životne odluke i pronađemo snagu da se promijenimo, da se pokrenemo”.

Jogom se profesionalno bavi nešto više od godinu dana.

"Završila sam međunarodno priznatu akademiju za instruktora joge - Joga savez Srbije - koji je registrovan u nadležnom ministarstvu Srbije, evropskoj, internacionalnoj i globalno Joga federaciji. Obuka za instruktora joge sprovodi se pod stručnim vođstvom prof. dr Predraga Nikića - međunarodnog majstora joge. Obuka je obuhvatala izučavanje: joga psihologije, joga filozofije, anatomiju i fiziologiju, joga teoriju i joga praksu", kaže Svetlana.

Smanjuje stres i njegove posljedice

Svetlana kaže da od mnogobrojnih definicija joge nijedna nije kompletna, jer se jednostavno ne može reći sve o jogi u jednoj rečenici, a ona je definiše kao radost.

"Ali, sasvim sigurno, polazeći od toga da joga jeste nauka, tu nailazimo na njenu kompleksnost", kaže Svetlana.

Napominje da su joga položaji, disanje, meditacija, vizuelizacija i joga relaksacija klinički dokazane metode za smanjenje stresa i njegovih posljedica.

"Joga je prevashodno orijentisana na preventivu bolesti, uči nas da volimo i čuvamo naše tijelo što doprinosi poboljšanju i održanju ukupnog zdravlja. Joga putem istezanja oblikuje tijelo dajući mu gipkost i elastičnost. Osim toga, oslobađajući nas osjećaja anksioznosti, uznemirenosti, bijesa, depresije, čini naše raspoloženje boljim, uliva samopouzdanje, pogled na život čini pozitivnim", ističe Svetlana.

Napominje da su joga položaji, disanje, meditacija, vizuelizacija i joga relaksacija klinički dokazane metode za smanjenje stresa i njegovih posljedica.

"Zastupljena je u savremenoj medicini kao metoda liječenja i prevencije. U cijelom svijetu, a od skora i u zemljama regiona, održan je program kontinuirane edukacuje zdravstvenih radnika pod nazivom “Joga tehnike kao pomoć u povećanju spremnosti na stres" i "Joga tehnike kao pomoć u snižavanju hipertenzije"", kaže Vujačić.

Joga je, priča, sve zastupljenija u profesionalnom sportu i daje vrhunske rezultate, jer položaji koji istežu mišićne grupe, vježbe disanja i koncentracije u značajnoj mjeri doprinose motivisanosti, timskom radu i povećanju efikasnosti sportista. Skoro svi ozbiljni sportisti i treneri u svijetu imaju lične trenere joge, kaže Svetlana.

Sertifikatom do kluba

Odmah nakon završene škole i sticanja sertifikata počela je sa radom u svom klubu.

"Od više sistema joge, mi se u klubu bavimo hata jogom. Čas obuhvata: pranajam (tehnike disanja), asane (položaji tijela) koje se izvode lagano sa opuštanjem, koncentracijom, praćenje disajnog toka, meditaciju i vježbe relaksacije - joga Nidra", kaže Svetlana.

Crnogorci su u trendu

O tome da li su Crnogorci zainteresovani za jogu Svetlana kaže: "Crnogorci definitivno vode računa o svom izgledu, čemu svjedoči ispunjenost teretana, aerobik i sličnih klubova. Raduje me što osim fizičkog izgleda (zategnuti mišići i povećanje mišićne mase), počinju da brinu o duhovnoj komponenti, to jeste o cjelovitosti jedne ličnosti. U cijelom svijetu, na sreću, radi se na podizanju svijesti o zdravlju, rad na samorazvoju, rad na otvorenosti prema životu i drugim ljudima", kaže Svetlana.

Joga je, kaže Vujačić, svjetski trend, a Crnogorci prate trendove i vole da ih slijede.

Bonus video: