Seniori sa Finskom, Grčkom i najvjerovatnije Rumunijom

Prvoplasirana ekipa iz grupe izboriće direktan plasman na EP, a drugoplasirana će igrati baraž za drugoplasiranom selekcijom iz grupe u kojoj su Estonija, Belgija, Holandija i Izrael.
69 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Joksimović, Foto: Boris Pejović
Ivan Joksimović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2011. 12:16h

Muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore u drugoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se od 20. do 29. septembra 2013. godine održava u Danskoj i Poljskoj, igraće u grupi D sa Finskom, Grčkom i pobjednikom dvomeča Kipar – Rumunija, odlučeno je danas žrijebom u Luksemburgu, u sjedištu Evropske odbojkaške konfederacije.

Prvoplasirana ekipa iz ove grupe, kao i iz ostalih pet, izboriće direktan plasman na EP, a drugoplasirana će igrati baraž sa drugoplasiranom selekcijom iz grupe u kojoj su Estonija, Belgija, Holandija i bolji iz duela Izrael - Andora.

Igraće se dva turnira na kojima će sve selekcije odigrati po tri međusobna meča. Žrijebom je odlučeno da se prvi turnir u grupi D igra u Grčkoj (6 – 9. septembar 2012.), a drugi u Finskoj (13 – 16. septembar). Crna Gora se, takođe, bila aplicirala za domaćinstvo na jednom od dva turnira.

"Grupa je dosta interesantna, nije grupa kroz koju se ne može doći makar do baraža. Smatram da je Finska apsolutni favorit, očekujem da Rumuni prođu Kipar, jer ih vodi kvalitetan trener kakav je Stelian Mokulesku, a posljednje dvije-tri godine igraju Evroligu. Rumunija će biti jako ozbiljan protivnik, uz Grčku koja je kroz nedavne prijateljske mečeve koje smo imali pokazala da ima zavidan kvalitet, ali smo i mi pokazali da možemo da igramo sa svima. Svoju šansu ćemo, dakle, tražiti na protiv Grčke i Rumunije", kazao je za “Vijesti” selektor odbojkaša Ivan Joksimović.

Ženska seniorska reprezentacija Crne Gore u drugoj rundi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj i Švajcarskoj (6 - 14. septembar 2013. godine) igraće u grupi E sa Francuskom, Belgijom i Slovenijom. Domaćin prvog turnira je Slovenija, drugog Belgija. Pobjednik turnira ide direktno na EP, a drugoplasirana selekcija će igrati baraž sa drugoplasiranom iz grupe u kojoj su Holandija, Ukrajina, Grčka i Danska.

"Grupa nije laka. Francusku i Belgiju ne poznajemo, nijesmo imali prilike da igramo sa njima, za razliku od Slovenije, koju poznajemo iz prošlogodišnjih pripremnih utakmica kada smo i boravili tamo. Slovenija je jaka, ali sa njima možemo da igramo. Sve su to reprezentacije koje se nalaze u sredini evropske odbojkaške mape. Ovoga puta imaćemo nekoliko igračica koje će biti bogatije za međunarodnio iskustvo kroz klubove u Evropi, počev od kapitena Tanje Bokan do Ksenije Ivanović, i mislim da ćemo imati zanimljivu ekipu".

"Proteklih godina smo bili mlađi od naših rivala u kvalifikacijama i po pet-šest godina u prosjeku. Uz kvalitetan rad i pravo okupljanje reprezentativki, bez otkaza zbog povreda ili obaveza u klubovima, što do sada nije bio slučaj, i ako skupimo do sada najjaču reprezentaciju koju imamo, probaćemo da napravimo iznenađenje", rekao je za “Vijesti” Vladimir Racković, selektor seniorki.

Juniori će u drugoj kvalifikacijama za EP (Danska i Poljska, od 25. avgusta do 2. septembra), od 11. do 15. aprila iduće godine, igrati u grupi sa Italijom, Bjelorusijom, Grčkom, Finskom i pobjednikom 1. kola kvalifikacija, gdje će se za prolaz boriti Bosna i Hercegovina (domaćin), Engleska, Litvanija i Švedska. Crna Gore je žrijebom dobila domaćinstvo (prijavljen je Bar).

Voljom žrijeba je odlučeno da Crna Gora bude domaćin i našim juniorkama (Bar), koje će u prvoj rundi kvalifikaciija za EP Turskoj (18 - 26. avgust 2012. godine), od 4. do 8. januara 2012. godine, igrati u grupi sa Švedskom i Estonijom. Pobjednik prve runde kvalifikacija igraće drugoj rundi sa Slovenijom (domaćin), Belgijom, Ukrajinom, Španijom i Hrvatskom.

Odbojkaški Savez Crne Gore na žrijebu predstavljao je Igor Vušurović, izvršni direktor OSCG.

Bonus video: