Crna Gora promoviše principe UNESCO-a

Mićunović je kazao da se priprema nominacioni dosije za upis Cetinja na Listu svjetske baštine
99 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Mićunović, Foto: Boris Pejović
Branislav Mićunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2011. 11:27h

Crna Gora potvrđuje odlučnost da nastavi sa promocijom principa Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), uvjerena da će posvećenost, zajednički doprinos i ideje, rezultirati njenim jačanjem, rekao je ministar kulture Branislav Mićunović.

On je govorio je na plenarnoj sesiji 36. Generalne konferencije UNESCO, koja je održana u Parizu.

"Četiri i po godine saradnje Crne Gore i UNESCO rezultirali su velikim uspjesima", kazao je Mićunović i podsjetio da su usvojena četiri nova zakona iz oblasti kulturne baštine i napravljen veliki pomak u implementaciji Konvencije o svjetskoj baštini.

"Sve zemlje Jugoistočne Evrope su pozdravile novu inicijativu Baština i dijalog koju je predložio Generalni direktorat, kao obnovljenu priliku za unapređivanje međunarodne saradnje u Jugoistočnoj Evropi", rekao je Mićunović

On je rekao da se priprema nominacioni dosije za upis Cetinja na Listu svjetske baštine.

"Vlada je usvojila Elaborat o osnivanju Regionalnog centra za menadžment kulturne baštine koji će biti kandidovan za dobijanje statusa UNESCO Centra druge kategorije. Centar je zamišljen kao platforma za izgradnju kapaciteta, savjetovanje o politikama i širenje informacija o pozitivnim praksama", rekao je Mićunović.

Posebna pažnja, naveo je on, posvećena je nematerijalnoj kulturnoj baštini od usvajanja novog seta nacionalnih zakona koji čine formalni operativni okvir sa UNESCO Konvencijom.

"Nacionalna radionica o nematerijalnoj kulturnoj baštini koja je organizovana uz podršku UNESCO Kancelarije u Veneciji, prva ove vrste, upravo se održava u Crnoj Gori", podsjetio je ministar, saopšteno je iz Vlade.

On je kazao da je jedan od najboljih primjera regionalne saradnje zajedničko nominovanje stećaka – srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na Listu svjetske baštine, što predstavlja zajedničku inicijativu četiri zemlje Jugoistočne Evrope – Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

"Sve zemlje Jugoistočne Evrope su pozdravile novu inicijativu Baština i dijalog koju je predložio Generalni direktorat, kao obnovljenu priliku za unapređivanje međunarodne saradnje u Jugoistočnoj Evropi", rekao je Mićunović.

Imajući u vidu značajan doprinos Nacionalne Komisije UNESCO misiji i značaj njene uloge u povezivanju sa civilnim društvom, ona je reorganizovana i sada, kaže on, više od trećine članstva čini civilni sektor.

"Ubijeđeni da ulogu mladih treba dodatno ojačati, uspostavili smo Programski odbor za mlade i obrazovanje, radi podrške inovativnim obrazovnim programima koji su namijenjeni omladini", poručio je Mićunović.

Bonus video: