Afera "Luka Bar": Vitić tvrdi da je radila po naredbama direktorice

“Nijesam joj prijetila otkazom ako ne bude postupala po mojim nalozima”, dodala je Todorović
520 pregleda 0 komentar(a)
Izabela Todorović, Luka BAr, Foto: Arhiva Vijesti
Izabela Todorović, Luka BAr, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.10.2011. 08:51h

Suđenje menadžmentu Luke Bar, nastavljeno je juče u Višem sudu u Podgorici saslušanjem glavnog referenta za obračun zarada i blagajničko poslovanje Zorice Vitić, optužena za zloupotrebu ovlašćenja u privredi.

Zbog primjene novog Zakonika o krivičnom postupku, suđenje je u septembru počelo iznova, a predmet sudi Biljana Uskoković, kao sudija pojedinac.

Vitić je kazala da se ne osjeća krivom što sa julskom platom za 2004, nije uplaćen porez i doprinos, a potom pojasnila: “Prilikom isplate plate radnicima Luke, za jul 2004. nije obračunat porez, već se sa plaćanjem kasnilo po tri-četiri mjeseca.

Poreska uprava nam je 17. decembra 2004. blokirala račun zbog toga što nismo uplatili porez od 313.529,11 eura.

To je trajalo sve do 26. januara 2005. dok im nismo uplatili poreske dažbine, i to 24. decembra 2004. i 26. januara naredne godine, za julsku platu 2004.

To znači da nijesu tačni navodi optužnice da nisu plaćeni porezi. Finansijska direktorica Izabela Todorović mi je naređivala da ovjerim virmane.

U januaru 2005. godine predati su svi obrasci za sve mjesece i nismo ostali dužni. Niti je Luka dobila korist, niti je budžet oštećen. Radnici su dobili sve zarade za sve mejsece, a porez se plaćao, ali sa zaostatkom”.

Dodala je da je njena nadležnost bila blagajna, ali nije bila uključena u rad, već samo da napiše ček, dok je sve kontrolisala i imala uvid optužena Todorović.

“Optužena finansijska direktorica Todorović prijetila mi je otkazom ako ne radim po njenim naredbama, jer je troje naših kolega napustilo Luku zbog nje. Ja nisam mogla zbog porodičnih obaveza.

Dobro se sjećam da je ona u mom prisustvu, naredila knjigovođi Miloševiću da 308.000 eura prebaci na blagajnu Sindikata, i to nakon što je na ruke isplaćena julska plata 2004. godine”, tvrdi Vitić.

Ona je na pitanje advokata Labuda Šljukića, branioca optužene Todorović, kazala da su sve zarade isplaćene radnicima sa svim porezima i doprinosima, tačno koliko je bilo obračunato.

Okrivljena Izabela Todorović je prigovorila odbrani optužene Vitić, ističući da je plata za jul 2004. radnicima isplaćena preko banaka i nakon što je potpisan reprogram duga u aprilu 2004, a ne na ruke kako tvrdi Vitić.

“Nijesam joj prijetila otkazom ako ne bude postupala po mojim nalozima”, dodala je Todorović.

Izbrisano krivično djelo

Optužnicom koja je podignuta u martu 2009, Zorica Vitić je optužena da je počinila krivično djelo “zloupotreba ovlašćenja u privredi” iz člana 276. stav 2. u vezi sa stavom 1 tačka 3.

U zakonu piše da ovo krivično djelo postoji kada odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom subjektu privrednog poslovanja koje ima svojstvo pravnog lica ili preduzetnik, koje u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za pravno lice u kojem je zaposleno, za drugo pravno lice ili drugi subjekt privrednog poslovanja koji ima svojstvo pravnog lica, ne plati poreske obaveze i druge dažbine, te tako uskrati sredstva koja predstavljaju javni prihod.

Međutim, Zakonom o izmjenama krivičnog zakonika, koji je usvojila Skupština Crne Gore na sjednici 22. juna 2011. godine, izbrisano je, tako da ovog krivičnog djela 276 stav 1 tačka 3 nema više.

“Vijesti” saznaju da se suđenje mora sprovesti do kraja po važećoj optužnici. Prema optužnici Mire Samardžić, zamjenika specijalnog tužioca, Miodrag Gvozdenović, kao izvršni direktor Luke Bar, Todorović finansijski direktor, Zoran Ostojić, predsjednik Sindikata, Aleksandar Lukić, glavni dispečer drumskog saobraćaja, Slavica Jović blagajnik, Miomir Milošević, kao referent blagajničkog poslovanja, Zorica Vitić, referent za obračun zarada i blagajničko poslovanje, Rajka Papić, rukovodilac službe za finansijsku operativu i referent naplate u sektoru finansija, Zora Nenadić, projektant aplikacija, Dragan Perajković, rukovodilac radne jedinice finansija i Radmila Dabanović, blagajnica, zloupotrebom službenog položaja, na štetu AD Luke Bar sebi i drugima pribavili imovinsku korist u iznosu od 1.158.980,00 eura, te uskratili budžetu Crne Gore javni prihod - porez u ukupnom iznosu od 313.529,11 eura, i nesavjesnim radom u službi nanijeli imovinsku štetu Luci od 168.114,73 eura.

Prema navodima optužnice počinili su zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu ovlašćenja u privredi i nesavjestan rad u službi.

Bonus video: