Vještačka oplodnja duplira rizik od raka jajnika

Pošto je uzeli u obzir godine praćenih žena, broj djece (ukoliko su ih imale), kao i druge faktore koji bi mogli da budu od značaja, ljekari su zaključili da je rizik od raka jajnika kod žena koje su prošle IVF terapiju dvostruko veći.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 13:58h

Žene koje su prošle hormonsku terapiju u okviru vještačke oplodnje in vitro (IVF), su pod dvostruko većim rizikom od raka jajnika nego one koje nijesu imale IVF, upozorio je tim holandskih ljekara.

Ljekari su uporedili dugoročno stanje zdravlja preko 19.000 žena koje su prošle IVF proceduru i preko 6.000 takođe neplodnih žena, koje nijesu imale tu terapiju, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

Od oko 25.000 ukupno praćenih žena, u narednih 15 godina rak jajnika se pojavio kod njih 77, što je u apsolutnom smislu vrlo nizak procenat.

Međutim, od tih 77 žena, čak je 61 bila iz grupe onih koje su prošle kroz hormonsku terapiju u okviru IVF, dok je samo 16 žena pripadalo drugoj grupi.

Među 61 oboljelom iz prve grupe, 30 je dobilo invazivnu formu raka jajnika, koja obično zahtijeva temeljnu hiruršku intervenciju i hemoterapiju, a stopa preživljavanje je niska.

Ostale oboljele iz te grupe su dobile tzv. granični rak jajnika, koji ima nizak potencijal maligniteta i rijetko je fatalan, mada i on zahtijeva znatnu operativnu intervenciju.

Pošto je uzeli u obzir godine praćenih žena, broj djece (ukoliko su ih imale), kao i druge faktore koji bi mogli da budu od značaja, ljekari su zaključili da je rizik od raka jajnika kod žena koje su prošle IVF terapiju dvostruko veći u odnosu na druge neprlodne žene.

Takođe je utvrđeno da se sa većim brojem IVF pokušaja ne povećava i rizik obolijevanja od raka jajnika.

Bonus video: