PREDLOŽENO POTPISIVANJE MEMORANDUMA

Iks: Spremni smo da omogućimo Crnoj Gori pistup biblioteci i arhivu Svete Stolice

126 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Rim, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Aleksandar Bogdanović, Rim, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Ažurirano: 05.04.2019. 00:08h

Direktor Vatikanskih arhiva Johan Iks iskazao je spremnost Vatikanskih arhiva da omogući Crnoj Gori pistup digitalizovanoj biblioteci i arhivu Svete Stolice i iskazao zadovoljstvo što će saradnja dvije države na ovom planu biti dodatno osnažena, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture.

U saopštenju se navodi da se ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas susreo sa Iksom tokom posjete Svetoj Stolici.

"Sagovornici su predložili potpisivanje memoranduma o razumijevanju u kojem bi se preciznije definisali svi apekti buduće saradnje i planirali zajdnički projekti dvije strane. Nakon razgovora sa Iksom Bogdanović je obišao Vatikanske arhive, gdje je bio u prilici da vidi dio Arhiva u kojem se na istaknutom mjestu čuva originalni primjerak Konkordata Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine", kazali su iz Ministarstva kulture.

Iz tog Vladinog resora su saopštili i da se Bogdanović tokom drugog dana boravka u Rimu, sreo sa podsekretarom Svete Stolice za odnose sa državama monsinjorom Antoanom Kamileriem, a sastanku je prisustvovao ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu Miodrag Vlahović. 

U saopštenju se navodi da je Bogdanović tokom razgovora istakao kako je Crna Gora posvećena jačanju tolerancije i njegovanju različitosti, kao i da multukulturni, multivjerski i multietnički sklad predstavlja jedno od najvećih bogatstava naše zemlje. 

"Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji koju su Crna Gora i Sveta Stolica ostvarile u oblasti kulture i ocijenjeno da je ona bila sadržajna i kvalitetna. Naglašeno je da je od izuzetne važnosti nastavak zajedničkih projekata i u tom smislu izražena spremnost dvije strane da dodatno intenziviraju sardnju.  Sagovornici su izrazili posebno zadovoljstvo zbog planirane istorijske posjete državnog sekretara kardinala Parolina Crnoj Gori 28. i 29. juna, čiji će domaćin biti Predsjednik Vlade Duško Marković. Naglasili su da će ovaj događaj predstavljati dodatni podsticaj našim tradicionalno prijateljskim odnosima.  Monsinjor Kamileri je potvrdio zainteresovanost Svete Stolice za otvaranje Nuncijature u Crnoj Gori i istakao uvjerenje da će u narednim mjesecima biti definisana lokacija objekta u kojem će biti smještena", kazali su iz Ministarstva kulture.

Preporučujemo za Vas