Svi motivi, boje i nijanse u kamenu

Kenterina izložba otvorena je u novom prostoru, A klub - restoran Budva , u kome će u narednom periodu biti organizovana brojna dešavanja
313 pregleda 0 komentar(a)
Jovan Paka Kentera, Foto: Vuk Lajović
Jovan Paka Kentera, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.10.2018. 06:38h

Autentična izložba mozaika, umjetnika sa Svetog Stefana Jovana Pake Kentere otvorena je preksinoć u novom prostoru u Budvi - A klub, u kome će u narednom periodu biti organizovana brojna kulturna i zabavana dešavanja.

Kenterina izložba bila je dio kulturnog programa, koji su organizatori pripremili, a u okviru kojeg je nastupio i doajen srpskog glumišta Voja Brajović, a u muzičkom dijelu poznati gitar duo Darko Nikčević i Srđan Bulatović.

Na izložbi je predstavljeno 14 radova, i to uglavnom polaznika prvog ciklusa škole mozaika, koju na Svetom Stefanu vodi Kentera, prve takve vrste na ovim prostorima.

“Školu mozaika nastavaljamo i ove godine, i ona uskoro ponovo kreće. Prvi ciklus prošlo je govoto 20 polaznika, kako iz Crne Gore, tako i iz Rusije, Ukrajine. Očekujemo da ćemo do naredne sezone uraditi mnogo novih mozaika i ideja nam je da pred sezonu organizujemo veliku izložbu, na kojoj će biti predstavljeni radovi novih polaznika”, kazao je Kentera.

Objasnio je da je izložba podrška novom kulturnom prostoru u Budvi i ujedno je samo najava novog ciklusa škole mozaika.

“Već od 10. novembra nastavljamo školu, gdje će polaznici naučiti direkitnu tehniku stvaranja mozaika od prirodnog kamena. Riječ je o stvaranju takozvanih primijenjenih mozaika”, kazao je Kentera.

Jovan Paka Kentera godinama je prepoznat kao autentični umjetnik sa ovih prostora, koji je ponovo oživio praktično zaboravljeni mozaik.

Stvara radove od raznog kamena, te tako nastaju jedinstveni mozaici sa najrazličitijim motivima, bojama i nijansama.

Kenterini mozaici, što se i preksinoć moglo vidjeti, izrađeni su od kamena, a na njima su zastupljeni razni motivi. Razne veličine mozaika, upotreba raznih boja kamena, kao i veliki broj obrađenih tema, omogućavaju skladno uklapanje mozaika u razne površine životnog i radnog prostora.

Klub A ima ambiciozne planove da brojnim dešavanjima kulturnu, ali i zabavnu scenu u Budvi učini što atraktivnijom, posebno tokom zimskih mjeseci.

Bonus video: