Odloženo saslušanje sindikalaca Željezare i Radventa

Vojinović je rekao da ne zna da li su ovog puta pozvani i oštećeni članovi Odbora direktora MNSS-a i istakao da je nedopustivo da u optužnom predlogu nema njihovih adresa
78 pregleda 0 komentar(a)
Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 28.10.2011. 09:18h

Saslušanje 12 članova Izvršnog odbora Sindikata Željezare i Radventa u nikšićkom Osnovnom sudu, po prijavi kompanije Montenegro spešlti stils (MNSS), odloženo je za 4. novembar.

Sudija Ivan Perović odlaganje nastavka saslušanja obrazložio je neprisustvom jednog od članova Sindikata, za koga je saopšteno da je na bolničkom liječenju.

Advokat Sindikata Željezare, Milan Vojinović kazao je da svi okrivljeni, koji nijesu saslušani, moraju biti prisutni da lično iznesu odbranu, kako se ne bi povrijedilo pravilo neposrednosti.

Vojinović je rekao da ne zna da li su ovog puta pozvani i oštećeni članovi Odbora direktora MNSS-a i istakao da je nedopustivo da u optužnom predlogu nema njihovih adresa.

"To je veliki propust i Tužilaštva, koje je podiglo optužnicu i Suda, na šta sam ukazao i na prethodnom početnom glavnom pretresu", kazao je Vojinović.

Suđenje sindikalcima Željezare počelo je 24. oktobra kada su saslušani predsjednik te radničke organizacije Janko Vučinić i trojica od 15 članova Izvršnog odbora.

Kako je predočeno na glavnom pretresu, okrivljeni sindikalci Željezare terete se za nasilni upad u upravnu zgradu iz koje su pod prinudom istjerali članove Odbora direktora u septembru prošle godine.

Saslušani sindikalci kazali su da ne priznaju izvršenje krivičnog djela i da nije bilo nikakvog vida prisile i ustvrdili da radnici i oni kao njihovi predstavnici nijesu nasilnici, već žrtve.

Oni su na saslušanju kao nasilnike ocijenili, kako su kazali, one koji su ih ostavili bez mogućnosti da rade i zarade i istakli da nije tačno da su ugrozili bilo čiju bezbjednost, već su, sprječavanjem radnika da sa protesta uđu u upravnu zgradu, omogućili direktorima bezbjedno napuštanje fabrike.

Sindikalci su podsjetili da su direktorima tada mirnim tonom kazali da smatraju da nijesu više vlasnici Željezare, jer ne investiraju u fabriku, ne isplaćuju plate i ne realizuju socijalni program, zbog čega je “posljednji trenutak za razgovore o sudbini kompanije“.

Bonus video: