Bari: Odloženo suđenje Subotiću, Baroviću, Mićunoviću...

Inače, u ovoj godini ovo je četvrto odlaganje termina početka suđenja u Bariju, grupi optuženoj za šverc cigareta tokom devedesetih godina
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 07:30h

Suđenje optuženima za međunarodni šverc cigareta u Bariju, među kojima su i imena nekoliko crnogorskih drzavljana, ponovo je odloženo - ovoga puta za 19. januar 2012. godijne.

Inače, u ovoj godini ovo je četvrto odlaganje termina početka suđenja u Bariju, grupi optuženoj za šverc cigareta tokom devedesetih godina.

Na jučerašnjem suđenju trebalo je da budu predstavljena vještačenja vezana za kretanje novca kompanija u vlasništvu srpskog bizismena Stanka-Caneta Subotića, za koje tužilac tvrdi da su bile korištene kao pokriće za prenos i pranje novca od šverca cigareta.

Ukratko, stručnjaci ekonomske struke vještačili su kako je novac preko Subotićevih kompanija privatnim avionima prenošen, a koji je zarađen od šverca tovara cigareta na relaciji između Crne Gore, Švajcarske i Kipra.

U optužnici je navedena detaljna lista sa datumima letova, imenima pilota i prenesenim sumama, a odbrana tvrdi da su ovo bila kretanja koja nemaju veze sa švercom cigareta već, navodno, samo sa Suboticevim regularnim poslovnim aktivnostima.

Kako saznaju “Vijesti” u kancelariji sudije De Felice jučerašnje suđenje odloženo je zbog toga što je odbrana podnijela novi dokazni materijal, zbog čega je vještak tražio dodatno vrijeme.

Sudija De Felice nije željela da saopštava detaljnije izjave za medije jer je rekla da joj to kao sudiji u ovom momentu ne priliči, ali je kratko komentarisala kako se ovo suđenje neće nastavljati sve dok “vještačenje ne bude gotovo”. Ona nije bila u mogućnosti da procijeni kada će se to i desiti.

Šelsi nije došao

Novinar “Vijesti” pitao je sudiju za kopiju vještačenja nakon što ono bude gotovo, ali je De Felice rekla da taj sadržaj “neće biti dostupan javnosti, jer se radi o suđenju zatvorenog tipa”.

Subotićev advokat Frančesko Gala Trinkera, koji je ujedno i počasni konzul Crne Gore u Napulju, izjavio je ranije za “Vijesti” da očekuje da zahtjev odbrane da se njegovom klijentu sudi po kratkom postupku bude usvojen, ali kada vještačenje bude predstavljeno sudu.

Pred sudom u Ullici Nazarians u Bariju bili su juče prisutni predstavnici odbrane, kao i tužilac Eugenia Pontasulja ali ne i tužilac Đuzepe Šelsi, koji je nakon dugog niza godina predao slučaj svojoj dotadasnjoj saradnici, zbog toga što se povukao iz Odjeljenja za borbu protiv mafije.

Šelsi je posljednji but bio prisutan na ročištu koje se trebalo održati prošlog juna.

Prema optužnici Regionalne direkcije za borbu protiv mafije iz Barija za učešće i organizaciju šverca cigareta u periodu od 1994. do 2000. godine terete se crnogorski državljani Veselin Barović, Branko Vujošević, Branislav-Brano Mićunović, Dušanka Jeknić, srpski državljanin Andrija Drašković kao i sedam državljana Italije.

Tužilac Đuzepe Šelzi je više puta u prepravljenoj optužnici zatražio krivično gonjenje osoba sa istražne liste zbog, navodnog, uzimanja takse na uvoz i izvoz krijumčarenih cigareta na teritoriji Crne Gore. Istraga protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića koji je u februaru 2008. godine svjedočio pred sudom u Bariju je obustavljena i taj slučaj je arhiviran.

Bonus video: