Crnogorsko društvo književnika primljeno u Evropski savjet pisaca

Zahtjev CDNK je usvojen jednoglasno, imajući u vidu dosadašnje aktivnosti na međunarodnoj afirmaciji crnogorske književnosti
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2011. 14:15h

Crnogorsko društvo nezavisnih književnika (CDNK) je primljeno u punopravno članstvo Evropskog savjeta pisaca (European Writer’s Counsil), asocijacije koja na osnovu svojih kriterijuma uspješnosti prima po jedno referentno književno udruženje iz zemalja evropskog kulturnog kruga, saopšteno je zi te institucije.

“Na sastanku Upravnog odbora Evropskog savjeta pisaca, zahtjev CDNK je usvojen jednoglasno, imajući u vidu dosadašnje aktivnosti na međunarodnoj afirmaciji crnogorske književnosti, priložene reference naših članova, kao i Statut Društva”, piše u saopštenju.

Za članstvo u Evropski savjet pisaca mogu konkurisati asocijacije koje su afirmisale svojim radom u međunarodnom kontekstu, a CDNK je prvo udruženje pisaca sa prostora Zapadnog Balkana koje je primljeno u ovu krovnu evropsku organizaciju.

U saopštenju je navedeno da je prilikom razmatranja zahtjeva CDNK za prijem, uzeta je u obzir i dosadašnja saradnja sa Evropskim savjetom pisaca, prisutnost članova Društva na brojnim međunarodnim festivalima i sajmovima knjiga, kao i zastupljenost u antologijama i panoramama savremene proze i poezije, regionalnog i evropskog značaja.

“Potvrda da crnogorska književnost doživljava svojevrsni preporod i punu afirmaciju na međunarodnom planu pokazuje i činjenica da su članovi CDNK Ognjen Spahić i Andrej Nikolaidis u 2011. dobitnici tri značajne evropske nagrade za književnost, u Bukureštu, Vilenici i Briselu. Na Generalnoj sjednici Evropskog savjeta pisaca, koja će se održati u maju 2012. godine u Briselu, biće pozvani predstavnici CDNK, koji će tom prilikom, u skladu sa procedurom, saopštiti pristupnu izjavu”, piše u saopštenju koje je potpisao predsjednik CDNK Milorad Popović.

Bonus video: