5 simptoma gastritisa

405 pregleda 0 komentar(a)
stomak, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
stomak, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.04.2018. 17:14h

Osjećate mučninu, žarenje u želucu i često ste naduti? Znakovi povezani s gastritisom mogu jako varirati, a u nastavku donosimo simptome koji upućuju na ovu bolest.

1. Mučnine i povrćanje

Većina bolesnika osjeća pečenje i/ili žarenje u predjelu želuca, mučnine, nagon na povraćanje do povraćanja, nadutost, podrigivanje, žgaravice… I dok se jedni žale na jake bolove, drugi pak bolove opisuju više kao osjećaj nelagode.

2. Tegobe nakon jela

Simptomi su nekad višestruki, brojni, jači kad bolesnik duže vrijeme ne uzima hranu. Nekad su tegobe oskudne ili se pojavljuju i pojačavaju nakon uzimanja hrane. U svakom slučaju, ne postoje karakteristični znakovi koji su potpuno jednaki za svakog bolesnika.

3. Blaga dispesija

Kod gastritisa se može javiti i brzi osjećaj sitosti i nadutost te tamnija stolica. Kod osoba kod kojih je gastritis uzrokovala bakterija (H.pylori) često nemaju nikakvih simptoma osim blage dispepsije (tegobe s probavom).

4. Bolovi i podrigivanje

Za gastritis sa smanjenom želučanom kiselinom karakterističan je osjećaj težine za vrijeme jela ili odmah nakon jela, bolovi i podrigivanje te je taj oblik češći kod osoba srednje i starije životne dobi.

5. Naduvenost i žgaravica

Kod mlađih osoba češće se javlja pojačano lučenje želučane kiseline pritom uzrokujući bolove u želucu na prazan želudac, osjećaj naduvenosti želuca i žgaravica, prenosi Ljepota i zdravlje.