Vakcinacija protiv gripa daje tek ograničenu zaštitu kod odraslih osoba

Ukoliko postoji jeftin, jednostavan i efikasan način koji će vam pružiti prilično dobru zaštitu, zašto biste čekali da se proizvede savršena zaštita
65 pregleda 0 komentar(a)
vakcina, Foto: Www.online-diabetes-information.com
vakcina, Foto: Www.online-diabetes-information.com
Ažurirano: 27.10.2011. 10:01h

Vakcine protiv gripa nisu tako efektne kao što se ranije smatralo, ali su i dalje metoda izbora u borbi protiv epidemije sezonskog gripa, rezulta je američkog istraživanja objavljenog u časopisu Lancet.

Dosad najsveobuhvatnije istraživanje napravljeno je obradom podataka iz 31 ranijeg istraživanja gripa sprovedenih od 1998. godine.

Zaključak istraživanja je da vakcinacija protiv gripa daje tek ograničenu zaštitu kod odraslih osoba. Procjena stručnjaka koji su analizu napravili na grupi od 18 do 65 godina je da je vakcina efikasna u 59 odsto slučajeva.

Efikasnost vakcine je varirala od godine do godine i u nekoliko sezona gripa nije uopšte bilo dokaza o da je vakcinisanje dalo rezultate, navode autori.

"Ono što je jasno jeste da moramo da razvijemo nove i bolje vakcine", kaže vođa istraživanja Majkl Osterholm sa Univerziteta u Minesoti.

U Americi godišnje od posljedica gripa umire između tri i 49 hiljada osoba, a takve oscilacije broja umrlih posljedica su nepredvidive prirode bolesti.

Istraživanje nije obuhvatilo starije starosne grupe jer za njih nije bilo podataka u analiziranim istraživanjima.

"Umjerena efikasnost je ipak efikasnost", upozorava Endrju Pavija, infektolog iz Jute.

"Ukoliko postoji jeftin, jednostavan i efikasan način koji će vam pružiti prilično dobru zaštitu, zašto biste čekali da se proizvede savršena zaštita?", pita on.

Stručnjaci upozoravaju da su vakcine protiv gripa poput vezanja u vozilu, koje je prihvaćeno kao mjera osiguranja iako ne spašava život kod svakog sudara.

Osterholmovo istraživanje pokazalo je i davakcinacija oslabljenim virusom putem nazalnog spreja pokazuje najbolje rezultate kod djece od šest mjeseci do sedam godina života.

Američki mediji podsjećaju da je jedno nedavno istraživanje pokazalo efikasnost takve vakcinacije kod osoba starijih od 65 godina.

Bonus video: