Požar u ulcinjskom domu za stare izazvala je kanta za otpatke

Iako su prvi nalazi upućivali da je požar podmetnut, vještak se nije precizno izjasnio o tome
63 pregleda 2 komentar(a)
požar, Ulcinj, Foto: Printscreen
požar, Ulcinj, Foto: Printscreen
Ažurirano: 27.04.2018. 15:03h

Požar u kome je petog aprila starački dom francuskih penzionera „Seniorabris“ u Zoganju kod Ulcinja izgorio do temelja, izazvala je kanta za otpatke koja se nalazila sa spoljnje strane objekta.

To piše u nalazu vještaka za zaštitu požara i eksplozija, koji je početkom sedmice proslijeđen ulcinjskoj policiji i tužilaštvu.

Iako su preliminarni nalazi upućivali na zaključak da je požar podmetnut, vještak se u nalazu nije precizno izjasnio o tome. Naveo je da se ne može sa sigurnošću zaključiti da li je djelo plod nečije namjere ili nepažnje, odnosno „da li je neko bacao otpad u nešto što je već bilo vruće i zapaljivo“.

Dosadašnji suvlasnici, Ulcinjanin Jusuf Đokić, koji ima i državljanstvo Francuske, i Francuzi Filip Monerat, Pjer Malaj, Maurice Espozito, Kristian Mantier i tamošnja firma „Jade“, u posljednje vrijeme nijesu poslovali rentabilno. Firma je zbog toga zatvorena 31. marta, a još nije poznato ko je trebalo da je preuzme.

U međuvremenu, u tužilaštvu saslušani su svi koji su bili dostupni, među njima i direktorka firme Florina Muharemović.

Ona je ranije “Vijestima” kazala da je u šoku i da ne zna da li je požar izazvan namjerno ili slučajno. Potvrdila je da je u posljednje vrijeme firma poslovala na ivici rentabilnosti.

U trenutku izbijanja požara u objektu nije bilo nikog. Prema nezvaničnim informacijama, šteta je milionska, ali je objekat bio osiguran.

Načelnik Službe spasavanja Fljamur Selović kazao je tada da je požar izbio na krovnoj konstrukciji montažnog objekta. Naveo je da je služba dojavu o požaru dobila u 22,35 sati i da su vatrogasci odmah otišli na lice mjesta.

“Vatra je već bila zahvatila cijeli objekat”, kazao je Selović tada “Vijestima”.

Vatrogasci su uspjeli da iz objekta izvuku nekoliko kreveta, televizora i plinskih boca.

Bonus video: