Konkurs za nagradu “Zaloga”

Nagrade KZ “Vladimir Mijušković” biće uručene u decembru na “Nikšićkim književnim susretima”
260 pregleda 0 komentar(a)
Književna zajednica Vladimir Mijušković, Foto: Novine Nikšića
Književna zajednica Vladimir Mijušković, Foto: Novine Nikšića
Ažurirano: 08.10.2018. 07:26h

Književna zajednica (KZ) "Vladimir Mijušković" iz Nikšića, objavila je konkurs za dodjelu nagrade "Zaloga". Konkurs je otvoren do 5. novembra, a nagrade će biti uručene u decembru, kada se održavaju "Nikšićki književni susreti".

„Konkurs je otvoren za sve crnogorske stvaraoce na temu umjetničkog viđenja zavičaja u poeziji i prozi, a nagrada se dodjeljuje i za publicistiku. Osim umjetničkih i estetskih kriterijuma, žiri će posebno cijeniti zastupljenost zavičajnih tema i motiva u stvaralaštvu predloženih kandidata“, saopštili su iz pomenute Književne zajednice.

Predlagači, a to mogu biti pojedinci, grupe građana, nevladine organizacije, predloge mogu slati na e-mail: kzvladimirmijuskovicniksic@gmail.com.

Nagrada "Zaloga", koju je do sada dobilo 39 stvaralaca, a njen prvi laureat bio je pjesnik Vito Nikolić, sastoji se od unikatne diplome, rad likovnog umjetnika Vita Lekića, i novčanog dijela.

“Još traju aktivnosti povodom pola vijeka od osnivanja KZ 'Vladimir Mijušković', a već se priprema obilježavanje 50 godina od prve objavljene knjige u Zajednici. Almanah 'Kaktusi' - izbor pjesama nikšićkih mladih literata, objavljen je 1969. godine. Većina njih bili su đaci srednjih škola“, saopštili su iz Zajednice.

Jubilej, pola vijeka izdavaštva, kako su najavili, biće obilježen objavljivanjem književne zaostavštine Vladimira Mijuškovića, romana "Klizave okuke", kao i nekoliko knjiga poezije i proze članova Zajednice.

Bonus video: