Saznajte zašto se zimi više gojimo

Ljekari navode kao razlog dobijanja na kilaži i promjenu vrste hrane koja je zimi masnija i kaloričnija, ali i depresivna stanja koja obično prate ovo godišnje doba, a koja neke osobe "liječe" slatkim zalogajima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 12:56h

Topla garderoba, koju oblačimo sa dolaskom hladnih dana, sakriva tijelo tako da na njega mnogo manje mislimo, pa se ne treba čuditi što se u prosjeku ugojimo između 1,5 i dva kilograma tokom zime, objašnjavaju britanski ljekari.

Postoji teorija po kojoj smo genetski programirani da u jesen akumuliramo masnoću kako bismo mogli da preživimo zimu. Problem je u tome što više ne moramo da gomilamo salo pošto imamo dovoljno hrane tokom cijele godine, upozoravaju ljekari.

Na povećani apetit tokom zimskih dana, takođe, utiče i melatonin, popularno nazvan "hormon spavanja", koji se više luči zimi i u jesen i koji kod nekih osoba podstiče osjećaj gladi, prenosi "Dejli mejl". Ljekari navode kao razlog dobijanja na kilaži i promjenu vrste hrane koja je zimi masnija i kaloričnija, ali i depresivna stanja koja obično prate ovo godišnje doba, a koja neke osobe "liječe" slatkim zalogajima.

Manjak vitamina D može, navodno, da utiče na kilažu, mada to još nije naučno dokazano. "Izgleda da nedostatak vitamina D usporava razgradnju masnih naslaga", objašnjavaju britanski ljekari, savjetujući da se što više izlažemo dnevnom svjetlu i jedemo masnu ribu bogatu ovim vitaminom. Sa sve kraćim danima i nižim temperaturama, ljudi su skloniji da ostaju kod kuće, ubijajući vrijeme ispred televizora.

Bez fizičke aktivnosti nema gubitka kalorija, upozoravaju ljekari, preporučujući bavljenje sportom i tokom zimskih mjeseci.

Bonus video: