Penzioneri najbrojniji prvog dana vakcinacije

Građani, moraju zakazati vakcinaciju kod svojih izabranih doktora, od kojih svaki individualno organizuje imunizaciju
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 11:46h

Dobar odziv građana, i to uglavnom penzionera, obilježio je prvi dan vakcinacije protiv sezonskog gripa koji je počeo u ambulantama podgoričkog doma zdravlja.

Tako je, u ambulanti u Bloku V, prema riječima izabranog doktora Slaviše Rabrenovića, samo do 11 sati vakcinisano više od 10 njegovih pacijenata, što je kako on smatra zadovoljavajući odziv osiguranika.

Pozivajući građane da se, kako bi preduprijedili obolijevanje vakcinišu, dr Rabrenović je obijasnio da "imunizacija ne znači garanciju da se građani neće razboljeti od gripa, ali ukoliko do obolijevanja dođe, kod osoba koje su primile vakcinu razvija se blaža klinička slika i oporavak je znatno brži".

"Uglavnom među prvima vakcinišu se penzioneri i hronični bolesnici koji to redovno obavljaju svake godine, što je dobro jer se time redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolijevanja kod osoba koje su u riziku. Među mlađim osobama uglavnom se vakcinišu pacijenti koji imaju maligna oboljenja, dijabetes, te oni koji češće dolaze u kontakt sa rizičnim grupama ili rade sa djecom i starijim osobama", kazao je dr Rabrenović.

Slaviša Rabrenović

Vrijeme neophodno za sticanje imuniteta, kako je dodao, je od sedam do deset dana nakon primanja vakcine, dok je trajanje postvakcinalnog imuniteta oko šest mjeseci.

Dr Rabrenović je naglasio da je vakcina apsolutno bezbjedna, te da jedino kod malog broja pacijenata može da izazove lokalnu reakciju na mjestu uboda u vidu blagog crvenila, otoka ili boli.

Građani, kako dodaje doktor, prethodno moraju zakazati vakcinaciju kod svojih izabranih doktora, od kojih svaki individualno organizuje imunizaciju.

Ove godine za građane glavnog grada obezbijeđeno je 10.600 jednodoznih "fluarix" vakcina njemačkg proizvođača "Glaxo Smith Cline", što će prema mišljenju doktora biti dovoljno za sve pacijente koji žele da se vakcinišu.

Građani neće da rizikuju

Građani su podijeljenog mišljenja o tome da li trebaju, ili ne obaviti imunizaciju.

Pacijent kojeg je ekipa "Vijesti" zatekla u domu zdravlja dok je čekao na vakcinaciju, kazao je da će to obaviti ove, kao i prethodne godine.

"Ne želim da rizikujem, jer sam imao infarkt, a znam da komplikacije usljed gripa mogu biti fatalne, posebno za hronične bolesnike”, kratko je prokomentarisao pacijent.

Bez bojazni od eventualnih nusefekata vakcine penzioner Milinko Gošović kazao je da, iako to još nije učinio, redovno se vakciniše, jer je svjestan da su one bitne u prevenciji obolijevanja.

Njegova sugrađanka Maja Vuković, međutim navodi da od imunizacije svake godine odustane, jer joj je naporno da čeka u ambulanti, a i nije mnogo uvjerena u apsolutnu zaštitu i bezbjednost vakcine.

"Svjesna sam da je vakcina preporučljiva, posebno za starije i bolesne osobe, ali iskreno, iako razmišljam, na kraju svake godine odustanem", navodi Vuković.

Galerija

Bonus video: