Ko izgubi otpada

"Ko bude strpljiviji, ko bude imao više koncentracije, izaći će kao pobjednik", kazao je trener Budvanske rivijere Veselin Vuković.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 07:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Budvanska rivijera i slovenački ACH volej ne samo da drugu godinu zaredom igraju u istoj grupi Lige šampiona, već se, voljom žrijeba, u drugom kolu ponovo sastaju u Ljubljani, u velelepnoj dvorani „Stožice“. Činjenicom da su i dalje na klupi dva tima najbolji crnogorski stručnjaci Igor Kolaković i Veselin Vuković, završavaju se sličnosti sa prošlom sezonom.

Jer, oba rivala su lani prvi od dva međusobna duela dočekali u znatnoj boljoj poziciji, sa po pobjedom u džepu. Ove sezone je situacija bitno drugačija, Budvani i ACH su poraženi na startu, i to sa po 3:0 - naš šampion kod kuće od Belhatova, a ACH u gostima od francuskog Tura.

"Činjenica je da su u prvom kolu obje ekipe imale dosta neubjedljiv nastup, kao i to da su naši rivali, vjerovatno, bili favoriti u tim utakmicama - kazao je na početku jučerašnje zajedničke konferencije za novinare Veselin Vuković, trener Budvana.

Zbog svega je večerašnji duel, možda, presudan za dalje ambicije oba rivala. Jer, ko izgubi vjerovatno otpada iz trke za prolaz u drugu rundu. S obzirom na to da je domaćin, ACH je pod većim pritiskom. To bi moglo da ide u prilog Budvanima, koji će, međutim, morati da odigraju mnogo bolje nego prošle godine kada su na otvaranju nove dvorane, pred 12.500 gledalaca glatko poraženi 3:0.

"Prošle godine smo u „Stožicama“ odigrali meč pred vjerovatno najvećim brojem gledalaca u Ligi šampiona, to je bio odbojkaški spektakl. ACH je favorit u ovom meču, igra kod kuće, a nama ostaje da probamo da odigramo što bolje. Nadam se da ćemo odigrati bolje nego lani, što ne znači da će to biti dovoljno da pobijedimo. U svakom slučaju, budući da smo u pripremnim utakmicama, pa i u utakmici protiv Belhatova pokazali jedan dosta zavidan nivo igre, mislim da ćemo biti ravnopravan protivnik", dodaje Vuković.

Budvani su sinoć odradili drugi trening, a danas će od 12 časova i treći, posljednji.

"Bio sam prošle godine u „Stožicama“ i to je bio ambijent za pamćenje. Puna sala. Mi se, možda, nijesmo snašli na toj utakmici, ali sada imamo to iskustvo, pa se nadam da ćemo bolje proći. Ekipa je spremna, svi smo voljni i motivisani. Ako pružimo dobru igru, možda možemo da se nadamo pobjedi", ističe kapiten Milan Marković.

Ostaje jedino dilema ko će početi meč na poziciji tehničara - Dabović, koji je bio starter u prvom kolu, ili iskusniji Petković, koji ga je protiv Belhatova zamijenio krajem prvog seta.

"Dobro je što smo svi zdravi i što će svi moći da daju svoj doprinos, svoj maksimum. Ova takmica je, svakako, veliki test za obje ekipe, da se vidi šta mogu, a meč je težak i važan za oba tima. Ko bude strpljiviji, ko bude imao više koncentracije, izaći će kao pobjednik", zaključio je Vuković.

Kolaković: Da se vratimo na pravi kolosjek

Igor Kolaković na današnjem meču neće moći da računa na srednjeg blokera Kamnika, koji je krajem septembrapovrijedio skočni zglob.

"Meč je važan za obje ekipe, jer gajimo ambicije da se plasiramo u naredni krug. Mi smo imali loš početak, ali se trudimo da taj duel iz Francuske potisnemo, iako ne smijemo zaboraviti lošu igru koju smo tamo prikazali. Žalimo za utakmicom u Turu, jer je ona prošla mimo nas. Iskreno se nadam da ova utakmica neće proći pored nas, nego da ćemo aktivno učestvovati u njoj".

"Prava prilika je da se u „Stožicama“ igrom, a prije svega rezultatom vratimo na kolosjek na koji hoćemo da budemo. Biće to kvalitetnija utakmica od prošlogodišnje, prije svega zato što je Budvanska rivijera ove sezone kvalitetnija, ne možda po imenima, već po kompaktnosti koju je pokazala u pripremnom periodu. Mislim da smo i mi znatno kompaktniji u odnosu na lani. Hendikepirani smo neigranjem Kamnika, ali nam treba pobjeda u ovom meču i daćemo sve od sebe da je ostvarimo", kazao je Kolaković.

Vuković: Igor i ja smo prijatelji

Veselin Vuković i Igor Kolaković imaju dugu tradiciju međusobnih duela, koja traje još od 1997. godine, kada je Kolaković na klupi Budućnosti naslijedio Vukovića, koji se preselio u Budvu. Osim dugogodišnjih duela Budućnosti i Rivijere, sudbina je htjela da i u protekle dvije godine „ukrste koplja“, bez obzira što je Kolaković otišao u ACH volej. I tu nije bio kraj - kao selektori Srbije i Slovenije, Kolaković i Vuković su bili protivnici i na nedavnom Evropskom prvenstvu u Austriji i Češkoj...

"Iskreno, mislio sam da se radi o skrivenoj kameri kada sam dobio informaciju da smo u grupi sa Slovenijom na EP, i sa Budvanskom rivijerom u Ligi šampiona. Stvarno nam se često prepliću putevi, ali šta je tu je. Na svoj način se borimo da iz tih duela izađemo kao pobjednici, mislim da je to draž svega toga. Nadam se da ćemo narednih godina odmoriti barem u reprezentativnim akcijama, jer, iskreno, Slovenija pokazuje vidan napredak i ne bih volio da se brzo sretnemo", kazao je Kolaković.

Vuković je dodao da je informaciju o žrijebu Lige šampiona dobio na pripremama slovenačke reprezentacije, od igrača. - Ja sam stvarno mislio da se oni šale sa mnom, ali na kraju sam vidio da je istina. Možda smo uhvatili vezu kod Evropske odbojkaške konfederacije... Mi smo dosta dugo rivali, ali mislim da smo prvenstveno prijatelji. Igrali smo nekada zajedno, bio sam Igoru i trener, i mislim da je sve van trajanja utakmice zaista na nivou koji se ne može nazvati protivničkim, više prijateljskim", kazao je Vuković.

Domaćin očekuje između 6.000 i 9.000 navijača

Na sinoćnjem tehničkom sastanku domaćini su delegatu meča saopštili da očekuju oko 9.000 navijača u „Stožicama“. Umjereniji u procjeni bio je tim menadžer ACH voleja Aleš Jerala koji nam je kazao da očekuje oko 6.000 navijača.

Cijena ulaznice je tri eura.

Večerašnja utakmica počinje u 20.30 časova.

Parovi

Grupa A

Levski - Iraklis 0:3

Noliko - Arkas 3:1

Grupa B

Zalau - Kazanj 0:3

Srijeda

Fridrihshafen - Lenik (20.15)

Grupa C

Partizan - Trentino 0:3

Srijeda

Kai Teruel - Zaksa (20.15)

Grupa D

Srijeda

Kuneo - Češke Budejovice (20.30)

Četvrtak

Poatje - Unterhahing (20.00)

Grupa E

Srijeda

Lokomotiva - Hipo Tirol (19.00)

Fenerbahče - Lube (19.30)

Grupa F

ACH Volej - Budvanska rivijera (20.30)

Tur - Belhatov (18.00)

Galerija

Bonus video: