Bivši pedagog u ZIKS-u: Veze kroje rang liste za stanove

Ako bude trebalo, žaliću se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu”, kazao je Rakočević
381 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2011. 16:29h

Miroljub Rakočević (63), bivši pedagog u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, optužuje direktora ZIKS-a Milana Radovića, sudiju podgoričkog Osnovnog suda Blaža Jovanića i advokata Željka Jočića za korupciju i nepotizam.

On tvrdi da su nelegalno i po rodbinskim vezama dodijeljeni stanovi bivšim i sadašnjim službenicima ZIKS-a.

“Dobio sam od ZIKS-a stan od 40 kvadrata na Zabjelu prije 40 godina, koji sam nešto kasnije otkupio. Na raspodjeli stanova 2001. godine dobio sam novi stan od 73 kvadrata na Starom aerodromu. Tada sam mislio da se dobija kvadratura stana uporedo sa brojem članova porodice, što u mom slučaju nije poštovano. U konkursu za stan 2001. godine nije bilo naveden uslov da mora da se vrati prethodni stan da bi se dobio novi. Tek na dan uručivanja rješenja o novom stanu uslovljen sam da dam saglasnost da vratim stari stan. To rješenja sam potpisao”, rekao je Rakočević. On tvrdi da je po pravilu trebalo da dobije kvadraturu koja odgovara petočlanoj porodici.

“Dobio sam 73 kvadrata, uz obavezu da vratim stari od 40 kvadrata, odnosno dobio sam 33 kvadrata više nego što sam imao”, istakao je Rakočević. On je dobio ključeve za useljenje u novi stan 2006. godine.

"Bilo je svega, pojedini su prodavali stanove a da se u njih nijesu ni uselili", priča Rakočević

“Uz ključeve od novog, dobio sam obavezu da ustupim ključeve od starog stana. Međutim, kad sam vidio da u čitavoj priči oko dodjela stanova ima zloupotreba položaja, nijesam htio da dam ključeve. Bilo je svega, pojedini su prodavali stanove a da se u njih nijesu ni uselili. Neki samci su sa par godina radnog staža dobijali istu kvadraturu kao čitave porodice...”, priča Rakočević. Predstavnici ZIKS-a su pokrenuli sudski postupak da Rakočević vrati stari stan.

“Nakon određenog vremena odlučio sam da popustim i vratim stari stan ZIKS-u. Međutim, desilo se nešto što uopšte nijesam očekivao. Direktor ZIKS-a Radović i sudija Jovanić su svojim internim dogovorom, prekvalifikovali tužbu, i u novoj tužbi tražili vraćanje novog stana”, navodi Rakočević. On tvrdi da je razgovarao sa direktorom ZIKS-a.

Bivši radnik tvrdi da je raspodjela stanova nepravedna: ZIKS

“Dok sam razgovarao sa direktorom Radovićem u vezi s novom tužbom po kojoj ZIKS potražuje moj novi stan, rekao mi je da će 'sve biti onako kako on hoće', zato što je prijatelj sa sudijom Jovanićem i da 'sudove drži u svojim rukama'. Ubrzo mi je došlo rješenje da mi se novi stan na Starom aerodromu oduzme, a vrlo brzo je stigao i zahtjev o prinudnom iseljenju”, istakao je Rakočević, kojem je formalno vraćen stari stan na Zabjelu.

Očigledne rodbinske veze

Rodbinske i prijateljske veze koje su uticale na dodjelu i oduzimanje stana, Rakočević tvrdi, da su očigledne u ovom slučaju.

“Prethodni direktor ZIKS-a Željko Jočić, a sadašnji advokat, moj je stari stan koji je trebalo da bude oduzet dodijelio svom bratu od tetke Vladu Tataru koji je u zatvoru u Spužu radio kratko. Tatar je na prvoj rang-listi kandidata za stanove 2001. godine diskvalifikovan jer je falsifikovao dokumenta i lažno prikazivao stambeno stanje. Vrlo brzo Jočić formira novu rang-listu za dodjelu stanova, na kojoj i pored varanja Tatar zauzima 26. mjesto. Sada kad su nam uzeli novi stan koji smo dobili kao 4. na tadašnjoj rang-listi kandidata za stanove, taj isti daju Tataru koji je bio 26. na rang-listi, što je protiv zakona definitivno. Prebacaju se sa stana na stan i kroje liste kandidata za stanove kako im odgovara, a do sad niko od njih nije odgovarao zbog toga”, tvrdi Rakočević. On smatra da su mu zbog interesa pojedinaca ugrožena ljudska prava.

Ako bude trebalo, žaliću se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu”, kazao je Rakočević

“Apelujem na nadležne da zaštite moja ljudska prava. Takođe molim da se ispitaju koruptivne i prijateljske veze u pravosuđu, u ovom slučaju sudije Jovanića i direktora Radovića. Po kojim kriterijumima je ovaj slučaj dodijeljen Jovaniću, kad je on u direktnoj konfrontaciji, jer je prijatelj sa učesnicima u sudskom procesu Tatarem i Radovićem i Jočićem. Ako bude trebalo, žaliću se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu”, zaključio je Rakočević.

Jočić: Stanovi su dijeljeni po zakonu

Advokat Željko Jočić tvrdi da je u vrijeme dok je on bio direktor ZIKS-a dodjela stanova obavljena po tadašnjem zakonu i pravilima.

“Rakočević je dobio novi stan, ali sa obavezom da stari stan koji je dobio od ZIKS-a stavi na raspodjelu. Koliko ja znam tada apsolutno nije bilo nijedne primjedbe što se tiče raspodjele stanova. Sjećam se da je Rakočević dolazio kod mene tada da pita može li da zadrži stari stan koji je planirao da ustupi svom sinu. Ali njegov zahtjev je bio nerealan, jer niko nije mogao da dobije od ZIKS-a dva stana. On je, koliko znam, stari stan adaptirao i nekoliko kvadrata je dogradio, koje kasnije komisija nije uračunala. Dalje šta se dešavalo sa stanovima ne znam, jer sam ubrzo poslije raspodjele stanova otišao sa radnog mjesta direktora ZIKS-a”, rekao je Jočić.

Jočić tvrdi da je u vrijeme dok je on bio direktor ZIKS-a dodjela stanova obavljena po tadašnjem zakonu

On tvrdi da sa Vladom Tatarem već dugo vremena nema nikakve kontakte. Portparol Osnovnog suda Ibrahim Smailović prenio je “Vijestima” da se sudija Blažo Jovanić u vezi s optužbama Rakočevića neće izjašnjavati.

Direktor ZIKS-a Milan Radović juče se nije javljao na telefonske pozive, tako da nijesmo od njega mogli dobiti odgovor povodom optužbi Rakočevića.

Galerija

Bonus video: