Vrhovni sud na potezu: 29. oktobra ističe pritvor Kalićima

Advokatski tim okrivljenih, koji čine Velibor Marković, Dragoljub Đukanović i Borivoje Borović, tražio je da se Amini ukine pritvor
0 komentar(a)
kalic, Foto: Savo Prelević
kalic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.10.2011. 08:05h

Vrhovni sud Crne Gore treba da odluči o produženju pritvora koji ističe 29. oktobra supruzi kontroverznog Rožajca Safeta D. Kalića (42) Amini (29) i bratu Mersudinu (55).

Portparolka Višeg suda u Bijelom Polju Biljana Čović saopštila je „Vijestima“, da je prethodni pritvor u trajanju od dva mjeseca produžilo vanpretresno vijeće tog suda iz istih razloga zbog kojih je sudija za istragu odredio pritvor do mjesec dana 29 jula.

" Pritvor po rješenju sudije za istragu i vanpretresnog vijeća Višeg suda može da traje najduže tri mjeseca. O produženju pritvora nakon tog roka na predlog tužioca odlučuje Vrhovni sud, koji ga može produžiti najduže za još tri mjeseca" objasnila je Čovićeva.

Sudija za istragu Vukomir Bošković prvi jednomjesečni pritvor odredio je 29. jula po tri osnova - opasnost od bjekstva, uticaj na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i iz razloga što je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora duža od 10 godina. Drugi dvomjesečni pritvor odredilo je 29. avgusta vanpretresno vijeće Višeg suda.

Advokatski tim okrivljenih, koji čine Velibor Marković, Dragoljub Đukanović i Borivoje Borović, tražio je da se Amini ukine pritvor i odredi jedna ili više mjera nadzora kao što je „zabrana napuštanja boravišta“ i „oduzimanje putne isprave“.

Nekoliko hiljada Rožajaca peticijom je tražilo da se Amini Kalić ukine pritvor, a odbrana je potpise građana predala Višem sudu.

Amina je u međuvremenu, kako su pisale „Vijesti“ prebačena u pritvorski odjel ZIKS-a u Spužu gdje postoje „solidni uslovi“ za boravak pritvorenica.

Sudija Bošković je 4. avgusta usvojio zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva - Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala i odredio da se privremeno oduzme imovina Safeta Kalića koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana međunarodna potjernica, njegovog brata Mersudina i supruge Amine za koju se sumnja da je stečena na nezakonit način te da se privremeno oduzme imovina i od Safetove sestre Mersade i zeta Ernesa Šabotića.

Kaliće tužilaštvo tereti da su od 2006. do 2011. godine, finansijskim i bankarskim poslovanjem preko svojih pet preduzeća i putem simuliranih ugovora uplaćivali gotov novac u iznosu 7.358.105 eura na bankovne račune, zbog vraćanja kredita i tako u platni promet unijeli “prljav novac“ za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom.

Bonus video: