noć za pamćenje

Irina Matejeva nastupila u Podgorici

Nakon gala koncerta baletskih solista Rusije, ruskih filmova i ansambala, Irina Matejeva je u okviru Dana ruske duhovne kulture zasigurno ostavila snažan utisak
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2011. 00:55h

Izvođenjem čuvene Poloneze iz opere "Evgenije Onjegin" Pjotra Iljića sinoć je pod vođstvom Alekseja Šatskog i Crnogorskog simfonijskog orkestra, u blistavom tempu alla polacca počeo koncert kojim su zatvoreni Dani ruske duhovne kulture u Crnoj Gori.

Brojna domaća publika nije propustila priliku da uživa u izuzetnom sopranu Irine Matejeve, solistkinje znamenitog Marinskog teatra iz Petrograda.

Njena biografija notira velike uspjehe odmah nakon diplome na Konzervatorijumu “Nikolaj Rimski Korsakov”. Pjevala je na scenama Metropolitena, Vašingtona, Marseja, Tokija, Londona...Sarađivala je sa dirigentskim velikanima kakvi su Gergijev i Ozava, i osvajala priznanja na internacionalnim pjevačkim konkursima širom svijeta.

Savršena dikcija i boja glasa

Lirski repertoar i raspon Irine Matejeve u programu na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog teatra ispunjen arijama Čajkovskog, Musorskog, Dvoržaka i Pučinija upotpunile su i zahtjevne orkestarske partije prepune virtuoziteta i operskog štimunga u uvertirama Glinke (Ruslan i Ljudmila), Rimski Korsakova (Majska noć), Rosinija (Grabljiva svraka) i Bizea (arija iz Karmen).

Ovo je predivna zemlja. Atmosfera na koncertu je bila odlična, jedino mi je žao što je kratko trajalo, rekla je Matejeva

Nakon gala koncerta baletskih solista Rusije, ruskih filmova i ansambala, Irina Matejeva je u okviru Dana ruske duhovne kulture zasigurno ostavila snažan utisak kroz saradnju sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i njegovim dirigentom, njegovom publikom.

Nakon koncerta, tenor Toni Falaca govorio je o nastupu, kao i o Crnogorskom simfonijskom orkestru.

"Veoma sam srećan što sam nastupio ovdje. Madam Irina Matejeva ima predivan glas. Bilo je veoma lijep osjećaj pjevati s njom", rekao je Falaca.

Šatski: Koncert kontrasta

Sopranistica Irina Matejeva takođe je oduševljena nastupom u Crnogorskom narodnom pozorištu. Upoređujući rusku i crnogorsku publiku kazala je da naša dva naroda imaju dosta bliskosti.

Htio da ovo na neki način bude praznik za crnogorsku publiku, kazao je Šatski

Dirigent Aleksej Šatski je, govoreći o manifestaciji Dani ruske duhovne kulture u Crnoj Gori, kazao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da predstavi rusku kulturu Crnoj Gori, upravo zbog mnogo sličnosti između naša dva naroda.

"Ovo je bila velika stvar za mene kao i za umjetnike koji su nastupili ovim povodom. Repertoar na koncertu je imao i neke popularne uvertire zato što sam htio da ovo na neki način bude praznik za crnogorsku publiku. Možda je bilo dosta kontrasta u tom smislu, jer su na repertoaru bile i neke dramatičnije arije", rekao je Šatski.

Galerija