Sve o Šmitu - nježno, skromno i komično remek djelo Aleksandra Pejna

Kao udovca Vorena Šmita, koji se suočava sa ispraznošću svog života, gledamo Džeka Nikolsona u ulozi koja mu je donijela Zlatnog globusa za najbolju mušku ulogu.
134 pregleda 1 komentar(a)
Sve o Šmitu, Foto: TV Vijesti screenshot
Sve o Šmitu, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 27.04.2018. 14:10h

Kao novopečeni penzioner, Voren Šmit će tek okusiti gorko slatki ukus života. Sa svojom suprugom Helen planira da obiđe Ameriku, ali neočekivani obrt remeti sve njihove planove. Odlučuje se da spriječi ćerkino vjenčanje sa jednim prodavcem vodenih kreveta. Od susreta sa mladoženjinim neobičnim roditeljima do sponzorisanja djeteta bez roditelja iz Tanzanije, Šmit započinje svoju misiju… i biva izgubljen kada pokuša da otkrije samog sebe.

Film Sve o Šmitu reditelja i scenariste Aleksandra Pejna je film o preispitivanju života, njegove svrhe. O tome kada je kasno da se počne sa pravim životom ili vremensko ograničenje ne postoji.

Čovjek koji je kroz život prošao ne živjeći ga, sad počinje da sagledava sebe. Bori se da njegova ćerka, koju je, kao i svoju pokojnu ženu, otuđio od sebe, shvati kuda ide. Usput, uči i o sebi.

Komičan i tragičan, običan i beznadežan nalazi nadu.

Ipak, nikad nije kasno da se počne smislen život. A smisao može da se nađe i u crtežu nepismenog šestogodišnjeg dječaka iz Tanzanije.

Film je dobio pozitivne kritike i uglavnom je veoma dobro primljen kod publike, međutim, ono što je zanimljivo jeste prilično različit doživljaj filma i među onima kojima se film dopada, i među onima koji smatraju da nije dobar.

Sam Nikolson se našalio prilikom dodjele nagrade Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u kategoriji drame, rekavši da je malo iznenađen jer je mislio da su snimali komediju. On je udahnuo duh ovom naizgled potpuno praznom čoveku i učinio ga simpatičnim.

Uživajte u ovom tragi komičnom ostvarenju u petak od 20.00h na Tv Vijesti

Bonus video: