Novi direktor KCCG prekršio Zakon o sprečavanju konflikta interesa

"Do kraja radnog vremena u petak, 21. oktobra, nijesmo dobili imovinski izvještaj novog direktora Kliničkog centra"
98 pregleda 0 komentar(a)
dr Milan Mijović, Foto: Zoran Đurić
dr Milan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.10.2011. 10:40h

Novi direktor Kliničkog centra Crne Gore Milan Mijović, koji je sredinom septembra poručio u intervjuu "Vijestima" da će menadžment te zdravstvene ustanove, uz pomoć Ministarstva zdravlja, "uraditi sve potrebne sistemske radnje na uklanjanju mogućih uzroka koruptivnih radnji, a prema izvršiocima zauzeti oštar stav", prekršio je Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Prema zakonu, Mijović, koga je Vlada krajem jula postavila na čelo KCCG, morao je u roku od 15 dana od stupanja na funkciju da preda Komisiji za sprečavanje sukoba interesa izvještaj o imovini i prihodima, što nije učinio do kraja ove sedmice.

Kolika je plata novom direktoru najveće zdravstvene ustanove u državi, ali ni šta ima od pokretne i nepokretne imovine, javnost mjesecima ne može saznati, jer te informacije, kako je za "Vijesti" potvrdio predsjednik Slobodan Leković, Komisija još nije dobila, pa ih zbog toga nema u bazi podataka.

Prekršajna politika zakona je jasna - ko se po bilo kom osnovu ogluši o propis, biće novčano sankcionisan

"Do kraja radnog vremena u petak, 21. oktobra, nijesmo dobili imovinski izvještaj novog direktora Kliničkog centra", istakao je Leković.

Kazna od 825 do 1.100 eura

Prekršajna politika zakona je jasna - ko se po bilo kom osnovu ogluši o propis, biće novčano sankcionisan u iznosu od 825 do 1.100 eura u zavisnosti od težine prekršaja.

Za razliku od Mijovića, njegova prethodnica dr Olivera Miljanović, uredno je, 15 dana po prestanku funkcije, predala izvještaj

Iako je Mijović od 2005. do 2009. godine bio predsjednik Odbora direktora KCCG, po važećem zakonu nije morao da podnosi Komisiji podatke o imovini i prihodima.

"Aktuelnim propisom to nije predviđeno, već samo da direktori javnih ustanova moraju podnositi izvještaje o imovini i prihodima. Međutim, novi propis, čija će primjena početi 1. marta, tretira i ovu problematiku, pa će i predsjednik i članovi odbora direktora javnih ustanova morati Komisiji da dostave imovinski karton", pojasnio je Leković.

Za razliku od Mijovića, njegova prethodnica dr Olivera Miljanović, uredno je, 15 dana po prestanku funkcije, predala izvještaj u kojem stoji da joj je mjesečna zarada kao čelnika najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori bila 1727,12 eura.

Problem korupcije prenaglašen?

Govoreći o korupciji u KCCG, Mijović je prije samo mjesec dana ocijenio da je taj problem prenaglašen.

"Sigurno je da problem korupcije nije zaobišao našu zemlju, kao ni sve zemlje koje su prošle ili su u tranziciji, ali ponovo naglašavam da smatram da je prenaglašen. Menadžment Kliničkog centra, uz pomoć Ministarstva zdravlja će uraditi sve potrebne sistemske radnje na uklanjanju mogućih uzroka koruptivnih radnji, a prema izvršiocima zauzeti oštar stav", kazao je Mijović i dodao da će projektom modernizacije Poliklinike i centralnog zakazivanja pregleda i dijagnostičkih procedura eliminisati mogućnost eventualnih koruptivnih radnji na tom nivou.

Mijović je tokom radnog angažmana obavljao poslove načelnika operacionog bloka i Centra za grudnu hirurgiju Hirurške klinike KCCG. Od 2003 do 2005. godine, obavljao je dužnost savjetnika ministra zdravlja Crne Gore kada je postao predsjednik Odbora direktora KCCG. Član je evropskog Udruženja grudnih hirurga i regent za Crnu Goru.

Bonus video: