Ugljeni hidrati su tihe ubice

Do takvih su otkrića došli stručnjaci sa Univerziteta nauke i tehnologije koji su u svoju studiju uključili 32 “srednje teške” osobe
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2011. 07:45h

Proteini na jednoj trećini tanjira, na drugoj masti, a na trećoj ugljeni hidrati, tako bi, po formuli norveških naučnika, trebalo da izgleda svakodnevni, kvalitetan, zdrav obrok.

Ako ne poštujete to pravilo, naročito u slučaju da povećate unos ugljenih hidrata, možete da očekujete razne upale koje su povezane s razvojem bolesti krvnog sistema, raka, senilnosti i dijabetesa tipa 2. Naime, previše ugljenih hidrata aktivira gene koji uzrokuju upale u organizmu.

Do takvih su otkrića došli stručnjaci sa Univerziteta nauke i tehnologije koji su u svoju studiju uključili 32 “srednje teške” osobe.

Ispitanici su šest dana jeli obroke u prahu koji su se sastojali od 65 odsto ugljenih hidrata, 15 odsto proteina i 20 odsto masti.

Zatim nisu bili na posebnom režimu ishrane nedjelju dana, nakon čega su šest dana prepolovili unos ugljenih hidrata, a udvostručili konzumaciju proteina i masti.

“Zdrava ishrana uključuje specifične vrste hrane, tako da minimalizujemo potrebu tijela za izlučivanjem inzulina. Sekrecija inzulina je odbrambeni mehanizam u odgovoru na previše glukoze u krvi, a nije bitno dolazi li ta glukoza iz šećera ili iz ugljenih hidrata koji nisu slatki, poput skroba, krompir, bijeli hljeb, oriz, itd.”, objasnila je Berit Johansen.

Bonus video: